Windows RT nedir? Windows 8 ile farkları neler? video

Windows RT nedir? Windows 8 ile farkları neler? video

Microsoft'un Windows 8 ile beraber piyasaya sürdüğü Windows RT, kullanıcılar tarafından karıştırılıyor. Windows RT sürümü nedir, Windows 8'e göre farkları neler?

Microsoft'un, Windows 8 ile beraber sunduğu Windows RT, kullanıcılar tarafından oldukça karıştırılan iki sistem halini almış durumda. Teknoloji mağazasına gidip, Windows 8 diye Windows RT yüklü tablet ya da taşınabilir bilgisayar alan kullanıcılar, daha sonra hatasının farkına varıyor.

Peki Windows 8 ile Windows RT arasındaki farklar neler?

Bu rehberimizde, Windows 8 ile RT arasındaki farkları sizlere anlatacağız. Windows 8, normal X86 işlemcilerle çalışabilen bir işletim sistemi. AMD, VIA ya da Intel tabanlı işlemcilerle Windows 8'i kullanabiliyoruz. Yıllardır piyasada bulunan .exe uzantılı pek çok programı kurabileceğimiz Windows 8, Windows RT için hazırlanan uygulamaları da çalıştırabiliyor.

Uygulama desteğine dikkat!

Windows 8, hem geçmişten gelen Windows 2000, XP, Vista ve 7 için hazırlanmış .exe uzantılı dosyaları çalıştırabiliyorken, Windows RT sadece mağazadaki uygulamalarla yetinmek zorunda.

Windows RT neden .exe uzantısını desteklemiyor?

Microsoft, iOS ve Android ile beraber hızla büyüyen tablet pazarına cevap vermek istiyordu. Bunun en önemli ön koşulu ise rakipleri gibi ARM işlemcilerle çalışan bir işletim sistemi çıkartmak. Microsoft, Windows RT ile beraber ARM desteği sunan bir işletim sistemi ortaya çıkardı. Galaxy Note 10.1 gibi bir cihaza, gerekli yazılımı bulmanız şartıyla Windows RT yükleyebilirsiniz. Windows RT, ARM tabanlı pek çok cihazda rahatlıkla çalışabiliyor.

Geçmişten günümüze hazırlanan Windows sürümleri, X86 tabanlı işlemciler için hazırlandığından, uygulamalar da o işlemci yapısı için tasarlanmıştı. Bu yüzden .exe uzantılarını Windows RT'de çalıştıramıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu kısıtlamanın önüne geçilebilir ama ARM tabanlı cihazlarda, X86'dan portlanmış uygulamaların, çok stabil çalışmadığını görüyoruz.

Kısaca!

Windows 8, Windows 7'nin devamı olan ve pek çok cihazda kullanılabilen versiyonu. (Sadece x86 işlemcide çalışır)

Windows RT'de iOS ve Android tabletlerdeki gibi; ARM tabanlı işlemcilerle çalışır ve her uygulamayı açmaz.

Aşağıda hazırladığımız videoyu izleyebilir, Windows RT ile Windows 8 arasındaki farkın detaylarına bakabilirsiniz.

shiftdelete.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.