Yaklaşan YKS için adaylara uzmanından tavsiyeler

Yaklaşan YKS için adaylara uzmanından tavsiyeler

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'ndan bir gün önce öğrencilerin ders çalışmayı bırakması gerektiğini söyledi.

Üniversite adayları; 27 Haziran'da saat 10.15'te başlayacak olan birinci oturumda Temel Yeterlilik Testi'nden, 28 Haziran'da saat 10.15'te başlayacak olan ikinci oturumda Alan Yeterlilik Testi'nden, aynı gün saat 15.45'teki üçüncü oturumda ise Yabancı Dil Testi'nden sınava girecek.

Yaklaşan sınav ile ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, "Sınav için var olan bütün çalışmaları yaparak gerekli bilgi birikimine ve deneme sınavları tecrübesine sahip olan adayın; sınava kısa bir süre kala ve sınav anında bazı önemli stratejilere dikkat etmesi gerekir." dedi.

"Son günler; konu tekrarları, soru çözümü, seri denemeler, geçmiş sınavlarda çıkan soruları çözmek için iyi bir fırsattır"

Alkayış, "Üniversite sınavı için önemli bir sürecin son virajına girildi. Bu son virajda; havaların ısınmasıyla birlikte bazı adaylarda zaman zaman yorulmuşluk ve bıkkınlık da baskın gelebilir. Aman bu tehlikeli rehavete kendimizi kaptırmayalım. Sınava hazırlık maratonumuzun son parkurunu tamamlamaya çalışıyoruz. Son günler konu tekrarları, bol bol soru çözümü, seri denemeler, önceki yıl ve yıllarda üniversite sınavından çıkan soruları çözmek için iyi bir fırsattır. Son günlerde sıklıkla konu tekrarları ile birlikte soru çözümlerimizi ve deneme sınavı sayılarımızı artırmalıyız. Ancak çalışma masamızda şunu da gözden kaçırmamak gerekir: Çalışma masasında sadece o gün ya da o hafta çalışılacak kaynaklar olmalıdır. Sınava kadar çalışacak bütün kaynakların masanın üzerinde bulundurmamaya dikkat edelim. Aksi durumlarda çalışma isteğimiz ve soru çözümlerimiz azalabilir. Sınav için birden fazla ders ve konu çalıştığımız için önemli bilgileri yine yazarak veya şifrelendirerek öğrenme daha kalıcı hale dönüştürülmeli. Daha açık bir ifadeyle öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeliyiz. Bu süreçte konu tekrarlarını asla ihmal etmeyerek bol bol soru çözmeliyiz." dedi.

"Son günlerde deneme sınavları ve sonuçları ciddiye alınmalı"

"Bu dönemde hemen hemen her gün ÖSYM'nin biyolojik saati olan 10.15'te birer deneme sınavı çözülmeli." diyen Akayış, "Her zaman olduğu gibi bu süreçteki deneme sınavları ve sonuçları ciddiye alınmalı. Birden fazla deneme sınavında aynı konularda yanlış sorular çıkıyorsa hemen ilgili konuların tekrarı yapılmalı. Daha önceki yıl ve yıllarda üniversite sınavında çıkan sorulara bakılmalı. Çıkmış sorular bu yıl çıkabilecek sorulara birer referanstır. Ayrıca farklı soru stili öğrenmek, mantık sorularını rahatlıkla çözebilmek ve analitik düşünme becerisi kazanmak için ALES ya da PISA tarzı sorulara göz gezdirmekte fayda var." diye konuştu.

"Sınav esnasında sonucu değil, süreci düşünmek gerekir"

Alkayış, "YKS'ye hazırlık döneminde her aday orta ya da yüksek düzeyde de olsa kaygı yaşamakta. Çünkü bu durum sınavın doğal bir parçasıdır. Orta düzeyde stres, beyindeki bilgi akışını hızlandırmaktadır. Gereğinden fazla stres ise beyinde kimyasal krizler yaratmaktadır. Bütün bu durumlar göz önüne alınırsa son günler çok iyi değerlendirilerek kalan süre verimli bir şekilde geçirilmeli. Sınav günü ve sınav anında ise şu önemli ayrıntıya dikkat edilmeli: Sınav esnasında sonucu değil, süreci düşünmek gerekir. Aday, 'Şimdiye kadar elimden geldiğince, yerinde ve zamanında çalıştım; üstüme düşeni en iyi bir şekilde yaptım' gibi içsel motivasyonla kendine güvenli limanlar yaratmalı. İç dinamiğini yüksek tutarak bu işi başaracağına inanmalı." diye belirtti.    

"Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman daha yüksektir"

Sınav esnasında dikkat edilecek hususlara dikkat çeken Alkayış, konuşmasına şöyle devam etti:

Sınava hazırlık döneminde hangi dersten veya testten başlıyorsanız, sınav anında da aynı strateji uygulanmalı. Soru kökünü doğru anlamaya ve sayısal derslerde basit işlem hatalarına dikkat edilmelidir.

Sınavda doğru görülen ilk seçenek hemen işaretlenmemeli, geri kalan bütün seçenekler okunduktan sonra doğru seçenek optiğe kodlanmalıdır.

Sınav süresini efektif kullanmak, paragraf sorularını doğru ve daha hızlı çözmek amacıyla önce soru kökü, daha sonra metin okunmalıdır.

Zamanı doğru ve yerinde değerlendirmek adına bazı derslere gereğinden fazla zaman ayırarak yerinde patinaj edilmemelidir.

Sınavlarda bazı sorular o kadar basit sorulur ki, asla bu kadar basit bir sorunun sorulmayacağını düşünürsünüz. Bu tür sorulara şaşırılmamalı. Zira bazı adayların yanlışları bu basit sorulardan gelmektedir.

Alıştığınız bir kodlama yönteminiz var. Sınavda alıştığınız kodlama yönteminizin dışına çıkmayın. Ancak bütün testler bittikten sonra kodlamaya başlıyorsanız, süreniz yeterli olmayabilir. Bu kodlama yöntemi hatalıdır, buna dikkat edilmelidir.

Zaman kazanmak adına turlama tekniği kullanılmalı. Turlama tekniği sayesinde geriye dönüp cevaplarınızı kontrol ederken, çok güçlü bir nedeniniz (işlem hatası, grafik yorumlama, soru kökünü yanlış okuma vb.) yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin. Çünkü akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman daha yüksektir.

"Sınava bir gün kala çalışmalar bırakılmalı"

Alkayış, "Bütün hazırlıklardan sonra sınava bir gün kala ders çalışma ve soru çözümü bırakılmalı. Aksi takdirde sınav gününe kadar çalışmak, soru çözmek stres ve kaygınızı artırabilir. Ancak erken havlu atarak sınavdan bir hafta önce çalışmalar bırakılmamalıdır." dedi.

"Sınava gireceğiniz okulu ya da okulları önceden görün"

Sınava girilecek yer ya da yerlerin önceden görülmesindeki yarara dikkat çeken Alkayış, "Sınav günü zaten tanımadık kişilerle ve farklı ortamlarda sınava girilecek. Bu nedenle bir gün önce sınav yerinin görülmesi kısmen de olsa sınav günü sizi rahatlatacaktır." diye konuştu. 

"Biyolojik uyku saatinizin değiştirmeyin"

Alkayış, "Beslenme ve biyolojik uyku saati değiştirilmemeli, daha önceki dönemlerde sürekli hangi saatte ya da saatlerde uyuyorsanız, sınav akşamı da aynı saatte uyumalısınız. Sınav sabahı normal günlerde hazırlanan kahvaltı modu dışına çıkılmamalısınız. Yani sınav günlerine özel bir kahvaltı hazırlığı yapmamaya gayret edelim. Bu konuda adayla birlikte ebeveynler de dikkat etmeli. Sınav günü bazen ebeveynin fazla ilgisi aday üzerinde beklenmedik stres ve kaygı yaratabilir." dedi. 

"Deneme sınavlarında uyguladığınız gibi en iyi dersten ya da testten başlayın"

Sınavdan birkaç saat önce ve sınavın ilk dakikalarında kaygı ve stresin biraz fazla olmasının gayet doğal bir durum olduğunu hatırlatan Alkayış, "Kaygı ve stresi minimize etmek amacıyla en başarılı dersten ya da testten başlamak stratejik bir yöntemdir. Böylece hem kişinin kendine olan güveni artar hem de sınavın ilk dakikaları daha verimli kullanılmış olur." ifadelerini kullandı.

"Sınav anında sadece kendi kitapçığınıza odaklanın"

Sınav süresi boyunca kişinin sadece kendi soru kitapçığına odaklanması gerektiğinin önemine işaret eden Alkayış, "Diğer adayların hangi testten başladığına, daha yavaş veya hızlı soru çözümüne takılmamanız gerekir. Böyle bir durumda sınavda dikkatinizi toparlayamazsınız. Dikkatini toparlamayan kişi sınav stresi ve kaygısıyla baş edemez." dedi.

"Moralin iyi olması başarıyı getirir"

Son olarak sınavda moralin çok önemli bir unsur olduğuna değinen Alkayış, "Bütün bu yöntemlerle birlikte moraliniz iyi olsun. Olumsuz duygu ve düşüncelere kapılmayın. Ancak sınavda gereğinden fazla stresli durumlarda derin nefes alıp vererek kaygıyı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Başarı, büyük hayallerin ve düşüncelerin ürünüdür. Şimdiden hepinize başarılar diliyorum." temennisinde bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler