"Yanlış gönderilen fideler nedeniyle hasat yapamıyoruz"

"Yanlış gönderilen fideler nedeniyle hasat yapamıyoruz"

Batman'da bir çiftçi, bir firmadan aldığı karnabahar fidelerinin yanlış gönderildiğini iddia ederek yapılan hata nedeniyle henüz hasada başlayamadığını ve ürünlerine don vuracağı endişesini taşıdığını belirtti.

Batman'ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyünde çiftçilik yapan Şahabettin Işık, bir firmadan aldığı karnabahar fidelerinin hatalı olduğunu iddia ederek, bu nedenle henüz hasada başlayamadığına dikkat çekti.

Havaların iyice soğumaya başladığını söyleyen Işık, geciken hasat nedeniyle ürünlerine don vuracağı endişesine taşıyor.

Batman Sebze ve Meyve Hali'nin büyük oranda sebze ihtiyacını karşılamakla beraber Diyarbakır'a da satışlarının olduğunu söyleyen Işık, hasat zamanı geçmesine rağmen bu yıl karnabahardan verim alamadıklarını dile getirdi.

İstedikleri fideler yerine yanlış fide gönderildiğini söyleyen Işık, "Karnabahar ve marul fidelerini Batman'da yetiştirmediğimiz için fideleri Adana ve Antalya'dan istiyoruz. Fideler gelirken ekimini yapıyoruz. Fidenin hangi cins olduğunu bilmeden ekimini yapıyoruz. 2 ay içerisinde marul ve karnabahardan hasat almamız lazım. O kadar uğraş sonrası bize fidelerin yanlış gönderildiğini fark ettik. O yüzden hasat yapamıyoruz. Ürünlerimize don vuracak. Ben ve benim gibi çiftçimiz mağdur oluyor. Belki bir hafta içinde don vurup da tüm uğraşımız boşa gider." dedi.

Yanlış fide yüzünden mahsullerinin heba olacağını söyleyen Işık, "Fidelerin tanesini 20 kuruşa almışız. Bu tespitli ve faturalıdır. Aldığımız firmaya yanlış fide gönderdiklerini söylüyoruz. Onlar da ellerinde istediğimiz fideden olamadığı için bunları gönderdiklerini söylüyordular. Yetkililerin denetiminde fide alamadığımız için büyük sıkıntı yaşıyoruz. Tarım İl Müdürlüğü hibe olarak fide göndermese dahi denetimi altında fide gelmesi lazım. Bu açıdan sıkıntı çekiyoruz eziyet görüyoruz. Kar kış demeden çalışıyoruz ama hasadımız tarlada kalmıştır. Çiftçiler olarak 3 milyon fide istemiştik. Bu fidelerin yüzde 70'şi yanlış gelmiş." ifadelerini kullandı.

Adana'daki fide firması ile mahkemelik olduklarını söyleyen ve laboratuvar ortamında yapılan testte fidelerin getirilirken yolda "sıcaktan dolayı bozuldukları" sonucunun çıktığını aktardı. 

İLKHA
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.