Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Türkiye'de pasaport işlemleriyle ilgili yaşadıkları problemleri dile getirmek için Türkmenistan İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yapmak isteyen grup basın açıklaması yapamadıkları gibi darp edilip tutuklandılar.

2017 yılının Ekim ayından bu yana Türkiye'de yaşayan ve Pasaport işlemleriyle ilgili yaşadıkları sorunların çözüme kavuşması için Türkmenistan İstanbul Başkonsolosluğu önünde 1 Ağustos tarihinde düzenlenmesi planlanan basın açıklamasına katılmak isteyen Ferhat Durdyyev, zorla konsolosluk binasına sokularak 8 polis tarafından darp edildiğini iddia etti.

Durduyev, kendisiyle birlikte farklı bölgelerde 2-3 kişinin daha polis tarafından darp edilip yaralandığını söyledi.

Son seçimlerde cumhurbaşkanlığı için aday olan amcası Ramazan Durdyyev'in oyların yüzde 44'ünü alarak Cumhurbaşkanı olmaya hak kazandığını ancak yüzde 40 ile ikinci olan eski cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhammedov'un yeniden Cumhurbaşkanı seçildiğini söyleyen Durdyyev, bunun için hedef seçildiğini düşündüğünü ifade etti.

Resmi sonuçlara göre ise mevcut cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhammedov, oyların yüzde 97'sini almış görünüyor.

Yaralılardan Aziz Mammetniyazov, karnından ve elinden bıçak darbesi alırken, Merdan Batyrow, isimli kişinin ise dizinden bıçaklandığı belirten Durdyyev, yine yapılamayan basın açıklaması sebebiyle biri kadın 10 kişinin tutuklandığı, tutuklulardan birisinin serbest bırakıldığı, geriye kalan 9 kişinin hala tutuklu bulunduğu ifade etti.

Ferhad Durdyyev

"Sırtıma silah dayayarak zorla konsolosluğa götürüp dövdüler"

Durdyyev, "1 Ağustos 2021 tarihinde saat 16.00'da haklarımızı savunmak için Türkmenistan Konsolosluğu önünde bir basın açıklaması yapacaktık. Valilikten izin de alınmıştı ama buna rağmen konsoloslukta suç olduğu ve insan haklarını önemsemedikleri için yanlarına polisi çağırarak bizim terörist olduğumuzu söylemişler. Teröristler üzerimize geliyor diyerek polisleri üzerimize saldılar. Ancak ne bir silahımız ne de bıçağımız vardı. Sadece yaşanan hukuksuzluklara karşı bir basın açıklaması yapıp dönecektik. Yolların açılması, yurt dışı pasaportlarını kaybedenlerin pasaportlarını verilmesini isteyecektik ama bize terör muamelesi yaptılar. Türkmenistan vatandaşı olan Murat isimli bir ağabeyimizi 20 kişi toplanıp dövdüler. 2 kişi Merdan Batyrow'un arkasına silah dayayarak bıçakla dizinden yaraladılar. Aziz Mammetniyazov isimli bir arkadaşımızı da bıçakladılar. Benim de sırtıma silah dayayarak zorla konsolosluğa götürüp 8 kişi birleşip dövdüler." dedi.

"Tutuklulardan 8'i Pendik'te biri Silivri'de"

Kendisini zorla konsolosluğun içine alıp daha dinlemeden dövmeye başladıklarını söyleyen Durdyyev, "Ben de taleplerimi söylemeye başladım ama dinlemeden kameraları kapatıp dövmeye başladılar. Biraz dövdükten sonra Türkmenistan içişleri bakanlığını görüntülü arayarak benden cumhurbaşkanından özür dilememi istediler. Bir daha böyle bir şeye kalkışmayacaksın, hakkını aramayacaksın dediler. Ben de teklifleri reddedince yeniden dövmeye başladılar. Dövdükten sonra bayıldım. Sonra bir gözümü açtım ki bir koltuğun üzerine yatırmışlar. Biraz sonra içeri bir polis girdi. Çalışanlar polise 'bu bizi tehdit etti, hakaret etti, bize el kaldırdı' dediler. Polis de bana ne yaptın? diye sordu. Ben de 'bunlar 8 kişi onlara nasıl karşı koyabilirim' dedim. Bana niçin geldiğimi sordu. Ben de taleplerimi sıraladım. Pasaport olmayınca, vize olmayınca Türkiye'de yaşadığımız sorunları anlattım. 10 arkadaşımızı tutukladılar. 8 kişi Pendik'te, bir bayan da Silivri'de tutuklu bulunuyor. Birisi de serbest bırakıldı. Bunlar hiçbir şey söylememiş, basın açıklaması da yapmamışlar. Bu durumu Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya da ilettim. Bu sorunun adil bir şekilde çözüme kavuşmasını istiyorum." diye konuştu.


Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Yapılamayan basın açıklamasına 3 darp 10 tutuklama

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler