Yapılmasına izin verilmeyen Hilafet Konferansına 52,5 yıl ceza istemi

Yapılmasına izin verilmeyen Hilafet Konferansına 52,5 yıl ceza istemi

Köklü Değişim Dergisi tarafından 3 yıl önce düzenlenmek istenen konferans nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 4 kişi hakkında savcılık mütalaası verildi.

İstanbul’da 5 Mart 2017’de yapılması planlanan "Dünya Hilafete Neden Muhtaç?" başlıklı konferansa izin verilmemesine rağmen düzenlemek isteyen 4 kişi hakkında dava açıldı. Cumhuriyet Savcısı 4 kişi hakkında toplamın 52,5 yıl ceza istedi.

Köklü Değişim Dergisi tarafından hiçbir makul gerekçe gösterilmeden engellenmiş, konferans konuşmacıları Mahmut Kar, İlahiyatçı Yazar Abdullah İmamoğlu, Musa Bayoğlu ve Köklü Değişim İstanbul Temsilcisi Osman Yıldız hakkında yargılama başlatılmıştı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen yargılamada 4 kişi hakkında "Hizb-ut Tahrir yöneticisi ve üyesi olmak ile Hilafet propagandası yapmak" iddiasıyla hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yargılamanın yürütüldüğü 30. Ağır Ceza Mahkemesine verdiği mütalaada, lağvedilen Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Hizb-ut Tahrir hakkında daha önce verdiği kararları dayanak olarak gösterdi.

Savcılık, 16. Ceza Dairesinin 5/102017 tarih ve 2017/5026 karar nolu Yargıtay İlamına da vurgu yaparak bu ilamda Yargıtay üyesi Mustafa Kurtaran’ın muhalefet şerhine rağmen onanan ceza kararını mütalaasına dayanak gösterdi. Savcılık Yargıtay’ın yasa ve kanunlara aykırı kararlarını esas alırken, bu hukuk dışı içtihat kararları esastan eleştiren Anaysa Mahkemesi’nin Hizb-ut Tahrir lehine verdiği toplam 7 hak ihlali kararına mütalaasında hiç yer vermedi.

Lağvedilen Yargıtay 9. ve 16. Ceza Dairesinin Hizb-ut Tahrir hakkında verdikleri ceza yönündeki içtihat kararları hukuk ilkelerine uymayıp niyet okumaya dayalıdır. Hizb-ut Tahrir’in cebir ve şiddeti reddettiğini, kullanmadığını kabul edip teyit eden Yargıtay, "ama ileride silaha başvurabilir." diyerek Hizb-ut Tahrir’i terör örgütü niteliğinde kabul etti. Bu ise hem hukuktaki masumiyet karinesine, hem Terörle Mücadele Kanunu’na aykırıdır hem de Anayasa Mahkemesi’nin 19 Temmuz 2018 tarihinde ve sonrasında verdiği hak ihlali kararları ile esastan çelişmektedir.

30. Ağır Ceza Mahkemesinin yürüttüğü yargılama dosyasında 4 sanık avukatı bulunuyor. Sanık avukatları Kaya Kartal, Selçuk Kar, Mehmet Alagöz ve Ahmet Sait Öner 02 Nisan 2021 tarihinde yapılacak celsede mütalaaya karşı savunma yapacaklarını beyan ettiler.

Sanıklar Mahmut Kar, Abdullah İmamoğlu, Musa Bayoğlu ve Osman Yıldız hakkında mahkemeye verilen savcılık mütalaasının TMK’ya bile aykırı olduğunu ve daha da önemlisi savcılığın dayanak olarak gösterdiği Yargıtay kararlarının Anayasa Mahkemesi’nin 2018 ve sonrasında verdiği "hak ihlali" kararları ile çeliştiğini söylediler.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler