Yemen için insani yardım taşıyan gemi yola çıktı

Yemen için insani yardım taşıyan gemi yola çıktı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından Yemen'e gönderilen insani yardım malzemelerini taşıyan "Blue Fury" isimli gemi İskenderun Limanından yola çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı "Umudu Ol" kampanyası kapsamında, AFAD ve Kızılay tarafından Yemen'e gönderilen insani yardım malzemelerini taşıyan "Blue Fury" isimli gemi, İskenderun Limanından yola çıktı.

Yardım gemisinin yola çıkarıldığı törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Yemen'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Ali Fadhel Al Saadi'nin yaklaşık 3 ay önce yaptığı ziyarette ülkesinin içerisinde bulunduğu durumu aktardığını belirten Kaynak, "O ziyarette, 300 bin çocuğun kolera tehlikesiyle, açlık ve perişanlıkla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, kısa sürede önlem alınmazsa bu kadar çocuğu kaybedebileceğimizi ifade etmişti. Bu görüşme duygusal anlara sahne olmuştu. Dünyanın neresinde bir mazlum, bir muhtaç varsa neresinde bir insan varsa bize elini uzatanlara asla duyarsız kalmıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gerekli çalışmaların başlatılarak harekete geçildiğini söyleyen Kaynak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz isterdik ki Yemen'deki yangını çok önce söndürelim. Orada büyük bir kuraklığın neden olduğu bir kıtlık var. Bir yandan da maalesef kardeşin kardeşi kırdığı bir iç savaş var. Ölenin de öldürenin de Allah adına öldürdüğünü zannettiği bir iç savaş var. Bu iç savaşın arkasında, bu vekaletler savaşını yönetenler var. Bu gemi, Aden Limanı'na yanaşma izni alabilseydi çok daha önce orada olacaktı. Ya da Türk Kızılayının Sağlık Bakanlığı ile koordine ettiği koleraya karşı kullanılacak ilaçlar, bu gemiyle 10-15 günde orada olmak yerine 4 saatte orada olacaktı. Bu hafta beni ziyarete gelen BM genel sekreter yardımcısından rica ettim. Orada, bugün yarın gıdasızlıktan, ilaçsızlıktan can verecekler için, arkasında hiçbir siyasi menfaat, çıkar gözetmeden oraya yardım elini uzatan Türk kardeşlerinin yardımı, ancak BM genel sekreter yardımcısına yaptığımız rica sonrası gerçekleşebildi. Beni evvelsi gün Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, 'İzin çıktı' diye aradığında, hayatımın en mutlu günlerinden birini yaşadım."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Umudu Ol” kampanyası üzerine harekete geçen Türk Kızılayı, kuraklığa bağlı açlık çeken Afrika ülkelerine gıda sevkiyatına başladı. Yakın bir süre önce Somali’ye 13 bin ton insani yardım malzemesi sevk eden ve yaklaşık 3 milyon ihtiyaç sahibinin acil dönem gıdasını karşılayan Türk Kızılayı, benzer şekilde Yemen için de yardım gemisi göndermeye hazırlanıyor.

Güvenli gıdaya ulaşmakta zorluk çeken milyonlarca Yemenli için hazırlanan gemide; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bağışı olan 10 bin ton un ile makarna, bebek bisküvisi ve benzeri gıda malzemeleri ve ilaç bulunuyor.

Koleradan binlerce insanın hayatını kaybettiği ülkeye Sağlık Bakanlığı’nın bağışı olan sahra hastanesi, kolerayla mücadele başta olmak üzere gerekli ilaçları da gemide yer alıyor.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler