Yemen'de 14 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya

Yemen'de 14 milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya

BM, Yemen’de kıtlık nedeniyle 14 milyon kişinin açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

BM İnsani Yardım ve Acil Durum Koordinatörü Mark Lowcock, “Şu anda Yemen acil ve büyük bir kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya. Bölgede yaşanan kıtlık, orada görevli profesyonellerin dahi hayatlarında gördükleri en kötü durum.” dedi.

BM’nin Eylül ayındaki verilerine göre bölgedeki 11 milyon kişinin risk altında olduğu bilgisinin yanlış ve eksik olduğunu, yeniden yapılan değerlendirmelerle rakamın çok daha yükseldiğini söyleyen Lowcock, “Bizim son yaptığımız değerlendirmeler ve araştırma sonuçlarına göre bölgede, yaşamı tamamen dış yardımlara dayalı olan insan sayısı 11 değil, 14 milyona ulaştı ve bu da ülke nüfusunun yarısına denk geliyor” diye konuştu.

Lowcock, 4 yıla yakın süredir bölgede devam eden çatışmalar ve karışıklıklar yüzünden, milyonlarca Yemenlinin açlık ve kıtlık nedeniyle, kolera ve benzeri hastalıklara karşı fiziksel açıdan ve bağışıklık olarak da son derece zayıf bir hale geldiğine dikkat çekti.

Ülke ekonomisi tamamen çökmüş durumda

Gıda krizine neden olan ana nedenlerden biri de ülke ekonomisinin tamamen çökmüş olması. Ülke gıda, yakıt ve ilaç ihtiyacının yüzde 90’ını ithal ediyor ve ülke para biriminin de aşırı derecede değer kaybetmiş olması alım yapılmasını zorlaştırıyor. Açlıkla birlikte her şeyin fiyatları artarken ülkede kamu çalışanlarına iki yıldır maaş ödemesi de yapılamıyor.

Ülkenin liman şehri Hudeyda civarında devam eden Suudi saldırıları, gıda yardımlarının dağıtılmasını da zorlaştırıyor. Bu liman şehrinden ülkenin en büyük şehri Sanaa’ya giden yollar halen kapalı durumda ve bu da yardım ve ticaret konvoylarını olumsuz şekilde etkiliyor.

Salgın hastalıklar her geçen gün artıyor

Sağlık başta olmak üzere pek çok alanda insani kriz yaşanan ülkede, temiz suya ulaşımın olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklikler gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar her geçen gün daha da artıyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, haziran ayından bu yana Hudeyde'de 170'den fazla kişi hayatını kaybetti, en az bin 700 kişi yaralandı ve 425 binden fazla kişi de evlerinden kaçmak zorunda kaldı.

Ayrıca kenti terk etmek isteyen siviller ya mayın tarlalarının ortasında kalıyor ya havan topu veya hava saldırılarının arasında kaçmaya çalışıyor.

Yine Birleşmiş Milletlere göre iç savaşın devam ettiği Yemen'de ülke nüfusunun yüzde 75'i yani 22 milyondan fazlası yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.