Yemen'de sivillerin hayatı hiçe sayılıyor

Yemen'de sivillerin hayatı hiçe sayılıyor

Uluslararası Af Örgütü, Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'e hava saldırılarına tepki göstererek sivillerin hayatının hiçe sayıldığını ve ülkeye insani yardımların yapılması gerektiğini belirtti.

Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, " Suudilerin başını çektiği koalisyon ve müttefik kuvvetlerinin, Yemen'de sivillerin hayatını hiçe saydığını" söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin girişimiyle geçen aralık ayında Yemen'deki insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak üzere "tanınmış uluslararası ve bölgesel uzmanlardan" oluşan 3 kişilik bir heyet oluşturuldu.

Heyet tarafından salı günü açıklanan raporda, Suudi liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları, yaygın keyfi gözaltılar, işkence, cinsel şiddet ve Yemen silahlı kuvvetlerince 15 yaş altı çocukların askere alınmasından kaynaklanan binlerce sivil zayiata dikkat çekildi ve tüm bunların uluslararası hukukta suç olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletlerin Yemen için yayınladığı "Savaşan tüm tarafların savaş suçu işlemiş olabileceği" raporuna istinaden konuşan Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Suudilerin başını çektiği koalisyon ve müttefik kuvvetlerinin Yemen'de sivillerin hayatını hiçe saydığını" söyledi.

"Ülkeye akan tüm silahların önü tıkanmalı"

Maalouf, "Bizim üç yıldır bildiğimiz ve Birleşmiş Milletler Uzman Ekibi (GEE) tarafından ilk defa bir rapor halinde yayınlanan 'Savaşan tüm tarafların savaş suçu işlemiş olabileceği' raporu bizi teyit etmektedir. Suudilerin başını çektiği koalisyon ve müttefik kuvvetleri ile savaşan diğer taraflar hukuk dışı saldırılar düzenlemiş, bölgeleri insani yardıma kapatmış, geniş çaplı keyfi tutuklamalar yapmış, kişilerin kaybolmasına neden olmuş, çocuk yaştaki kişileri silah altına almış ve daha birçok seri ihlaller gerçekleştirerek sivillere hayal edilemez eziyetler çektirmişlerdir." dedi.

Uluslararası topluluktan gelecek denetleme ve kuvvetli bir etkilemeye her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç olduğunu söyleyen Maalouf, "Ülkeye akan tüm silahların önü tıkanmalı. Koalisyonun insani yardım ve dışarıdan gelen gerekli ürünlerin önünü tıkayan keyfi uygulaması sonlandırılmalıdır." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.