Yeni Zelanda'daki Haçlı terörünün üzerinden 2 yıl geçti

Yeni Zelanda'daki Haçlı terörünün üzerinden 2 yıl geçti

​Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camide Cuma namazındaterörist Brenton Tarrant tarafından düzenlenen ve 51 Müslümanın şehid olduğu saldırının üzerinden 2 yıl geçti.

Christchurch'teki Nur ve Linwood camilerine, 15 Mart 2019'da, Haçlı zihniyetli terörist Brenton Tarrant, otomatik silahlarla saldırı düzenlemiş, saldırıda 51 Müslüman şehit olmuş, 49 kişi de yaralanmıştı. Cuma namazı esnasında düzenlenen saldırıda yüzlerce Müslüman ibadet ediyordu.

Cami saldırısında Türkiye vatandaşı Zekeriya Tuyan da yaralı olarak kurtulmuş ancak tedavi gördüğü hastanede şehadete erişmişti.

İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan terörist Brenton Tarrant, bu vahşeti sosyal medyadan canlı olarak yayınlamıştı.

Tarrant'ın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı, manifestoda Türkiye için, "Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak ettiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak." ifadelerini kullandığı ortaya çıkmıştı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Bunun Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık." demişti.

Camiye saldıran teröristin, caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başladığını, cami girişindeki bir kişiyi şehid ettikten sonra içeri girerek Müslümanları bir bir vurduğunu ifade eden görgü tanıkları, teröristin özel bir amaç uğruna katliamı gerçekleştirdiğine dikkat çekmişlerdi.

Saldırının Cuma namazına denk getirildiğini söyleyen görgü tanığı Mohamed Jama, "Saat 13:40 civarındaydı. Saldırgan bahçe kapısından girdi, bir kişiyi geçti. Bir kişiyi de vurdu. Kaskı ve gözlükleri vardı. Askeri bir kıyafeti ve makineli silahı vardı. Yanımdan geçti, 'Hey ne yapıyorsun' dedim. Benimle konuşmadı. Bana uzun uzun baktı. Sonra da etrafa ateş etmeye başladı. Ben kaçtım, sonra içeri girdi camideki Müslümanları bir bir vurdu. Kimi şehid oldu kimi de yaralandı." dedi.

Terörist Tarrant, saldırının ardından yakalanmış, 51 cinayet, 40 ayrı cinayete teşebbüs ve terörizm suçundan, şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.