Yerli nohut üretimini artırmak için ilk deneme ekimleri yapıldı

Yerli nohut üretimini artırmak için ilk deneme ekimleri yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2017 yılında hayata geçirdiği "Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri" projesi kapsamında Silivri ve Çatalca’da yerli nohut deneme ekimleri yapıldı.

Tarımda yerli tohum kullanımını yaygınlaştırmak için yürütülen proje kapsamında bugüne kadar ekimi yapılan pirinç, mısır, buğday gibi 9 farklı yerli tohum türünün ardından ilk kez yerli nohutun ekimi gerçekleştirildi. Yerli nohut deneme ekimleri, Silivri ve Çatalca’da toplam 28 dekar alanda yapıldı.

2017 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar 26 farklı bölgede 175 dekar alanda pirinç, mısır, arpa, buğday, yulaf, kanola, karabuğday, ayçiçeği ve aspir olmak üzere 9 farklı türde 52 farklı çeşitte yerli tohum deneme ekimleri gerçekleştirildi. Şimdi ise yerli nohut ‘un ilk deneme ekimi yapıldı.

Yerli tohumun yaygınlaştırılması için çiftçiler teşvik edilecek

Yerli nohut türünün ilk deneme ekimleri Silivri’nin Değirmenköy, Akören, Selimpaşa ile Çatalca’nın Elbasan Mahallesi’nde yapıldı. İBB Ziraat Mühendisleri, uzmanlar ve çiftçilerin katılımıyla 28 dekar alanda yerli nohut deneme ekimleri gerçekleştirildi. Yerli nohut türünün Akça, Göksu, Katran, Aras, Çakır, Yaşa ve Azkan olmak üzere 7 farklı çeşidi ekildi. Yerli nohut türünün birden fazla çeşidinin ekilmesiyle toprak yapısına en uygun, verimi en yüksek çeşidin belirlenmesi ve çiftçilere tavsiye edilerek kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Deneme ekimi yapılan yerli nohutun ilk hasadının temmuz ayında yapılması planlanıyor.  

İBB’nin “Milli Tarım Yerli Tohum Deneme Ekimleri” projesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüleri ve özel Türk firmalar tarafından geliştirilen yerli tohum türleri kullanılıyor.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.