Yetim Vakfı: Allah'ın emaneti olan yetimlere sahip çıkmalıyız

Yetim Vakfı: Allah'ın emaneti olan yetimlere sahip çıkmalıyız

​BM rakamlarına göre dünya üzerinde 200 milyon, STK verilerine göre ise 400 milyon yetimin bulunduğunu söyleyen Yetim Vakfı Genel Başkanı Murat Yılmaz, Allah'ın emaneti olan yetimlere sahip çıkma çağrısında bulundu.

Türkiye’de ve dünyanın pek çok bölgesinde yetimlere yönelik eğitim ve psikososyal yardım çalışmaları yapan Yetim Vakfı, "Ramazan Bereket Yetim Emanet" sloganıyla başlattığı Ramazan çalışmalarına devam ediyor.

Dünyadaki yetimlerin durumu ve vakfın çalışmaları hakkında İLKHA muhabirine konuşan Yetim Vakfı Genel Başkanı Murat Yılmaz, sayıları 400 milyonu bulan yetimlerden bir ülke kurulması halinde dünyanın en büyük üçüncü ülkesinin kurulmuş olacağını söyledi.

Yetim Vakfı olarak toplumun en hassas kesimi olan yetimler ve yetim anneleriyle ilgilendiklerini belirten Yılmaz, bu çalışmanın dünya üzerinde birçok coğrafyayı da takip etmeyi beraberinde getirdiğini ifade etti.

BM rakamlarına göre dünya üzerinde 200 milyon civarında yetimin olduğunu ancak bu rakamlara Kuzey Kore, Çin, Myanmar gibi 52 ülkenin dâhil edildiğini hatırlatan Yılmaz, STK verilerine göre bu sayının 400 milyon civarında çok büyük bir kitle olduğunu söyledi.

"Her yıl 2,5 milyon çocuk çeşitli suç örgütleri tarafından kaçırılıyor"

Yılmaz, "Her gün 10 bine yakın çocuk yetim kalıyor. Bu da senede yaklaşık olarak 3,5 milyon civarında yeni bir yetim nüfusun oluşması demektir. Her sene 2,5 milyon çocuk kaçırılıyor. Bu çocukların maalesef bir milyon kadarı fuhuş mafyaları tarafından kaçırılıyor. Yine organ mafyaları, dilenci şebekeleri, savaş ağları ve misyonerler çocukları istismar eden yapılar arasında yer alıyor. Dünya üzerinde çocukların gerçekten mahrumiyet içerisinde yaşadıklarını görüyoruz. Afganistan'da -20 derecede camı-çerçevesi olmayan, tuvaleti-banyosu olmayan yetimhaneler gördüm. Yine Uganda'da bir ranzada 4 çocuğun yattığını gördüm. Bunlar dünya üzerinde farklı coğrafyalar olsa da yetimlerin ortak kaderidir. Çok ciddi faaliyetler yapılması gerekiyor. Elhamdülillah bizler vakıf olarak 2017 yılının 'Dünya Çocuk Günü'nde kurulduk. Ramazanın 15'inde 4 yaşına girmiş olacağız." dedi.

"Suriyeli yetimler her türlü mahrumiyeti yaşadılar"

Yılmaz, "Sınırımızın hemen dibinde, Suriye'de çok ciddi bir yetim nüfusu var. Savaşın 10'uncu yılında bir milyondan fazla yetimden bahsediliyor. Bu çocuklarımız çok ciddi şekilde eğitimden mahrum kalmışlar. En yakınlarını kaybettiler. Savaşı, ölümü, yıkımı, hicreti gördüler. Farklı coğrafyalarda yaşamak zorunda kaldılar. Çocuklarımız, kışın soğukların eksilere düştüğü, yazın da sıcaklıkların 50 derecelere dayandığı dönemlerde aynı çadır bezinin altında yaşamak zorunda kalarak her türlü mahrumiyeti yaşadılar." diye konuştu.

"Hayırseverleri yetimlere sponsor olmaya davet ediyoruz"

Vakıf olarak yaptıkları çalışmalar ve Ramazan ayı projeleri hakkında bilgi veren Yılmaz, şöyle konuştu:

Bizler vakıf olarak öncelikle bu çocuklarımızın psikolojik sorunlarını, travmalarını düzeltmek için terapi uygulamaları yaptık. Psikososyal destek çerçevesinde sadece geçen sene 2 bine yakın yetim yavrumuz ve annemize terapi uyguladık. Bu terapiler birkaç gün sürebildiği gibi travmanın derecesine göre bazen aylarca sürebiliyor. Ailelerimize sadece moral, eğitim ve Psikososyal destek sunmuyoruz. Aynı zamanda fiziki anlamda, nakdi anlamda ailelerimizi desteklemeye çalışıyoruz. Bu sene Ramazan-ı Şerifi de güzel bir zemin bilerek arkamıza alacağımız güçlü bir rüzgâr olarak görerek bu ayda yetim yavrularımıza öncelikle sponsorluk destek sistemi ya da yetim hamilik sistemi adını verdiğimiz 150 liralık aylık ödemelerle yetim çocuklarımızın eğitim, sağlık, gıda kıyafet, kısmen de barınma ihtiyaçlarına bir destek olarak bu projemizi gerçekleştireceğiz. Sadece Ramazan ayı için hedefimiz bin 500 yeni yetim yavrumuzu sponsorluk destek sistemiyle desteklemektir. Bunun için tüm bağışçıları, yetimlerle ilgili çalışma yapmak isteyenleri, hayırseverleri yetim sponsoru olmaya davet ediyoruz.

"25 bin yetime bayramlık, binlerce yetim aileye nakdi yardım yapılacak"

Bayramda çocukların güzel kıyafetle girmelerini sağlamak için 25 bin yetimi bayramlıklarla sevindirmek istediklerini belirten Yılmaz, "Hayırseverler 150 liralık bedelle bayramlık bağışlayabilirler. Hayırseverlerimiz yetimvakfi.org.tr adresinden bağışlarını yapabilirler. Bunun dışında ilk etapta bin ailemize 200 liralık alışveriş kartı vereceğiz. Aynı zamanda bin ailemize 500'er liralık zekât, fitre ve fidye hediyeleri takdim etmek istiyoruz. Bağışların miktarına göre bin aile, bin 500-2 bin ve daha fazla aileye uzanacaktır. Son olarak 20 liralık iftar hediyemiz var. Gönül isterdi ki yan yana iftar yapalım ama geçen sene olduğu gibi bu sene de bu mümkün olamayacak. Uzaktan da olsa yetim yavrularımıza bir iftar hediye edebiliriz." dedi.

"Yetimler Allah'ın emanetidir"

Rabbimizin Kur'an-ı Kerim'de 23 ayrı noktada yetimleri anlattığını hatırlatan Yılmaz, son olarak şöyle konuştu:

"Allah yetimleri, Kehf Suresi'nde Hızır Aleyhisselam ve Hazreti Musa kıssası ile anlatmış, Maun Suresi'nde Ebu Cehil kastedilerek 'Yetimi itip kakanı gördün mü?' denilmiş, Duha Suresi'nde bizzat Peygamber Efendimiz hitap alınarak 'Seni yetim bulup barındırmadık mı?' denilmiştir. Dolayısıyla yetimin elinden tutmak müthiş bir ecir, müthiş bir sevaptır. Peygamber Efendimiz işaret parmağı ve orta parmağını birleştirerek 'Ben ve yetime kefil olanla şu iki parmak gibi bir arada olacağız.' diye buyuruyor. Dolayısıyla günümüzde de hala cennetle müjdeleneler var, bunu görmek gerekiyor." 


Yetim Vakfı: Allah'ın emaneti olan yetimlere sahip çıkmalıyız

Yetim Vakfı: Allah'ın emaneti olan yetimlere sahip çıkmalıyız

Yetim Vakfı: Allah'ın emaneti olan yetimlere sahip çıkmalıyız

Yetim Vakfı: Allah'ın emaneti olan yetimlere sahip çıkmalıyız

Yetim Vakfı: Allah'ın emaneti olan yetimlere sahip çıkmalıyız

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.