Yetkilendirilen taşıt sayısında yüzde 16 artış yaşandı

Yetkilendirilen taşıt sayısında yüzde 16 artış yaşandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, uluslararası taşıma yapmak üzere yetkilendirilen taşıt sayısında yüzde 16 artış yaşandığını belirtti.

Tüm dünyada, konteynır krizi yaşanırken Türkiye'nin güçlü kara yolu sektörü ile ihracatını sürekli artırmaya devam ettiğine vurgu yapan Karaismailoğlu, bu zor günlerde dahi, uluslararası kara yolu taşımacılığının büyüme eğilimde olduğunu belirtti.

Uluslararası taşıma yapmak üzere, yetkilendirilen taşıt sayısında yüzde 16 artış yaşandığına dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Karayolu ile uluslararası ihraç taşımalarımızda genel olarak yüzde 20 artış var. Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ana ihracat ülkelerimize artış ortalama yüzde 40 oranında. Bazı AB ülkelerinde ise yüzde 70'e varan artış görülüyor. Kara yolu taşımacılığımızdaki bu artış karşısında, uluslararası ilişkilerde de yoğun bir dönem yaşıyoruz. Sorunlar, her düzeyde, karşı ülkedeki muhataplarına iletiliyor. Macaristan transit geçiş belgesi sayısı 36 binden 130 bine yükseldi. Eylül ayında yapılan son KUKK Toplantısı ile transitte sınırsız belge alınacağı protokol ile güvence altına alındı. Azerbaycan tek-tip geçiş belgesi sayısında yıllar sonra artış sağlanmış, kota 35 binden 46 bine yükseltildi. Azerbaycan geçiş maliyetleri konusu çok yakından takip ediliyor. İlgili Kanun'un Azerbaycan Meclisi'nden geçmesiyle birlikte, ücretlerde kayda değer indirim sağlanacak. Özbekistan geçiş belgesi kotası, kısa süre içerisinde 12 binden 38 bine, ücretsiz belge sayısı Temmuz ayında yapılan son KUKK Toplantısında yüzde 60 artış ile 10 binden 16 bine yükseltildi. Eylül ayında yapılan KUKK Toplantısında, Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan ile ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi kararı alındı. 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası sırasında, 7 Ekim 2021 tarihinde iki ülke arasında Mutabakat Zaptı imzalanarak bu süreç resmen başlatıldı. Diğer Orta Asya ülkelerinde de serbestleştirme olması için görüşmelere devam ediyoruz. Ana transit ülkelerimiz arasında olan Sırbistan'dan 7 bin, Çekya'dan 6 bin, Romanya'dan 4 bin ilave belge alındı. Yunanistan'dan ilk defa 3 bin ilave belge alınmış, son olarak 28 Eylül tarihinde 2 bin taşıtımıza belgesiz geçiş imkânı sağlandı. 2021 yılında teati edilen toplam ilave geçiş belgesi sayısı ise 80 bini aştı."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler