Yine hile, yine Buteflika!

Yine hile, yine Buteflika!

Cezayir'de 4. kez Cumhurbaşkanı olan Buteflika'nın seçimlere hile karıştırdığını belirten Cezayir Adalet ve Beyan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Salihi, seçim süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

HABER MRK - Cezayir`de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini 4. kez yine Abdulaziz Buteflika kazandı. Ancak Cezayir muhalefeti, seçimlerin şeffaf olmadığına dikkat çekerek hile yapıldığını ifade ediyor. Cezayir Anayasa Konseyi Başkanı Murad Medlesi, resmi televizyon kanalında yayımlanan açıklamasında, “Seçimlerde aldığı bir milyon 531 bin 388 oyla salt çoğunluğu elde eden Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, yemin etmesinin ardından dördüncü dönem cumhurbaşkanlığı görevine başlayacak” dedi.

 

Cumhurbaşkanı adaylarından eski Başbakan Ali bin Felis ise seçimlerin nezih bir ortamda yapılmadığını belirterek, sonuçlara itiraz edeceğini açıklamıştı. Konseye yapılan 94 itirazın, değerlendirmenin ardından reddedildiğini kaydeden Anayasa Konseyi Başkanı Murad Medlesi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığı iddialarını da yalanlayarak seçimlerin şeffaf bir atmosferde gerçekleştiğini iddia etti.

 

Meydanlarda ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığını dile getiren taraflar, protesto gösterileri düzenliyor. Çoğu yasaklı parti İslami Selamet Cephesi (FIS) destekçisinden oluşan bir grup, Başkent Cezayir’deki seçim sonuçlarını protesto etti. Polis, FIS’te ikinci adam olarak bilinen Ali Belhac’ın da aralarında bulunduğu göstericilere müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

 

Cezayir’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendiren Cezayir Adalet ve Beyan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Salihi, 4. kez cumhurbaşkanı olan Buteflika’nın seçimlere hile karıştırdığını belirterek seçim süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

İşte Cezayir Adalet ve Beyan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Salihi’nin sorularımızı verdiği cevaplar...

 

SEÇİME HİLE KARIŞTIRMAK İÇİN ÜÇ AŞAMALI BİR YOL İZLENDİ
Sayın Muhammed Salihi, Cezayir’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nasıl geçtiği hakkında genel anlamda bir değerlendirmede bulunabilir misiniz?

Bu seçimlerde kesinlikle büyük bir sahtecilik yapılmıştır. Seçim şeffaf ve nezih bir seçim değildir. Mevcut yönetim seçime hile karıştırmak için 3 aşamalı bir yol izlemiştir. Öncelikle seçimler öncesi, sonra seçimler esnasında ve daha sonra seçimlerin ardından seçime hile karıştırılmıştır. Şöyle ki seçim öncesinde Buteflika’nın kazanması için bütün imkânlar seferber edilmiştir. Yolsuzluklarla elde edilen paralar harcanmıştır. Basın bu işte olabildiğince Buteflika’yı desteklemek için seferber edilmiştir. Kısacası Cezayir’de sorunsuz, şeffaf seçimlerin yapıldığını söylemek mümkün değildir, seçime hile karıştırılmıştır ve seçilmesine kesin gözüyle bakılan Ali Bin Felis seçilmemiş, Buteflika seçilmiştir.

 

Seçimde kaç aday vardı?
Adaylar çoktu. Aslında 5 tane aday vardı. Ama en ciddi adaylar, Buteflika ve Ali Bin Felis’di.

 

Seçime katılım oranı neydi?
Yetkililer seçime katılım oranını yüzde 52 olarak verdiler. Ama bizim istatistiklerimize göre katılım oranı yüzde 22 civarında oldu.

 

Sayın Muhammed Salihi, son zamanlarda Cezayir’de gevşeme, baskı ya da özgürlükler konusunda değişiklikler hissediyor musunuz?
Evet hissediyoruz. Şu anda Cezayir’de nispeten bir gevşeme var. Eskisi gibi bir baskı uygulanmıyor ama bunun yerine bu sefer parayla başka yollarla insanların satın alınma yolu takip ediliyor. Yani baskının yerini bu kez para almış diyebiliriz.
 

 

BUTEFLİKA HASTA; YÜRÜYEMİYOR, KONUŞAMIYOR
Buteflika’nın durumu nasıl?

Buteflika’nın durumu iyi değil, hasta kendisi. Zaten yürüyemiyor. Muhtemelen konuşma sorunu da yaşıyor. Çünkü televizyonlarda görüldüğü zaman hiçbir zaman konuşmuyor. Muhtemelen konuşma yeteneği de yok. Ama buna rağmen Avrupa ve Amerikalılar onu destekledi ve hileyle o seçildi.
 

 

Peki, hileli seçime halkın tepkisi nasıl oldu?
Siyasi çevreler, halk bu hileli seçime büyük tepki gösterdi. Siyasi çevreler bu sonuçları kabul etmedi, reddetti. Bu konuda hala tepkiler devam ediyor. Siyasi çevre ve partiler birlikte hareket ederek yeni bir anayasa oluşturulması konusunda çalışıyorlar ancak tepkiler devam ediyor.
 

 

Sayın Muhammed Salihi, siz seçimlerde kimi desteklediniz?
Biz, Ali Bin Felis’i destekledik.
 

 

Ali Bin Felis, Türkiye’de pek tanınan bir isim değil. Hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Evet, muhtemelen Türkiye’de tanınmıyor. Ama eski başbakan ve adalet bakanlığı yapmış bir isim. Buteflika’nın muhaliflerinden, Avrupa’da da bilinen bir şahsiyet. Ancak siyasi duruşu Buteflika’dan farklı.
 

 

15 SİYASİ PARTİDEN OLUŞAN  ‘DEĞİŞİM İÇİN CEZAYİR MİLLİ KOALİSYONU’NU KURDUK
Sizin bundan sonraki yol haritanız nedir?

Biz mücadelemize devam edeceğiz. Biz siyasi bir partiyiz. Diğer siyasi partilerle ‘Değişim için Cezayir Milli Koalisyonu’nu kurduk. 15 siyasi partiden oluşuyor. Biz mücadelemize bundan sonra daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz.
 

 

Bu bahsettiğiniz koalisyonda İslami partiler var mı?
Evet, İslami partiler vardır. Ayrıca milli birliği savunan partiler de mevcuttur.
 

 

Sayın Salihi, Buteflika’ya karşı 15 siyasi partinin oluşturduğu ciddi bir muhalefetten söz ediyorsunuz. Bundan sonraki hedefiniz ne olacak?
Biz öncelikle parlamento seçimlerinin yapılmasını hedefliyoruz. Yerel seçimlerin yapılmasını hedefliyoruz. Erken genel seçimlerin yapılmasını istiyoruz. Ancak şeffaf seçimler…
 

 

İSLAMİ PARTİLER BİRLİK HALİNDE DEĞİL
Cezayir’deki İslami partilerin genel durumu ve nasıl bir siyaset izlediklerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?

İslami partiler kendi aralarında bölünmüş durumdalar. Bazıları seçimi boykot etti, bazıları seçime katıldı. Onlar da birlik halinde değil. Onlar da kendi aralarında bir koalisyon oluşturmaya çalıştılar. Bunlar Cezayir Nahda Partisi, Cezayir Adalet ve Kalkınma Partisi, bir de Toplumsal Barış Partisi diye bir koalisyon oluşturdular. Bunlar muhafazakâr İslami partiler.
 

 

AB VE ABD BUTEFLİKAYI DESTEKLEDİ ÇÜNKÜ CEZAYİR’İN DOĞALGAZI VAR
Peki, Sayın Salihi, Fransa, ABD ve Avrupa kimi destekledi bu seçimlerde ve niçin?

Elbette Buteflika’yı destekledi. Biz biliyoruz ki Amerika, Fransa ve Avrupalılar Buteflika’yı destekledi. Bunun için başta basın ve medya olmak üzere bütün imkanlarını seferber ettiler. Çünkü Buteflika onlara doğalgaz veriyor. Zaten seçimlerin öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Cezayir’e geldi ve Buteflika’ya destek verdi. Çünkü şu an Cezayir, Avrupa ve Amerikalılar için çok stratejik bir konumda. Özellikle Kırım-Ukrayna krizinden sonra Rusya’nın doğalgazı Avrupa’ya karşı bir koz olarak kullanmasından sonra Cezayir’in önemi daha da arttı. Çünkü Cezayir Avrupa için önemli bir doğalgaz tedarikçisi durumunda. O bakımdan Cezayir’e ayrı bir önem veriliyor şu anda. Avrupa’yı Rusya’ya bağımlılıktan kurtarabilecek durumda. O bakımdan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Avrupa ve Amerikalılar Buteflika’yı destekledi.
 

 

CEZAYİR
Bir kuzeybatı Afrika (Mağrip) ülkesi olan Cezayir; kuzeyden Akdeniz, doğudan Tunus ve Libya, güneydoğudan Nijer, güneybatıdan Mali ve Moritanya, batıdan Fas ile çevrili. Tahmini 32 milyon civarında olan ülke nüfusunun yüzde 78’i Arap, yüzde 20’si Berberi, yüzde bire yakını Fransız ve yüzde birden daha azı ise Yahudi’dir. Ülkenin resmi dili Arapçadır. Ancak yakın zamana kadar resmiyette Fransızca birinci sırada geliyordu. Halkın yüzde 90`dan fazlası Fransızca biliyor. Halkın yüzde 99`a yakını Müslüman olan ülkenin resmi dini İslam’dır. 130 yıla yakın Fransızların işgali altında kalan Cezayir`de, direniş gösteren iki milyon civarında Müslüman en acı şekilde katledildi. 1962`de bağımsızlığına kavuşan ülkenin günümüze kadar gelinen süreci ise askeri cuntanın zulüm ve katliamlarıyla dolu. Ancak tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen İslami faaliyetler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de aktif bir şekilde devam etmektedir. Cezayir`de her ne kadar ara sıra seçimler yapılıyorsa da halen 16 Ocak 1992`de yönetime el koyan askeri cunta işbaşındadır. Sivil yönetim her bakımdan askeri cuntanın kontrolünde ve güdümündedir. 1999’da ülkede yapılan göstermelik cumhurbaşkanlığı seçimlerinde askeri cuntanın tek aday olarak gösterdiği Abdülaziz Buteflika, günümüze kadar yani 14 yıldır ülkeyi yönetti ve yeni yapılan seçimle bir 5 yıl daha Cezayir’i yönetme iktidarına kavuşarak dikta rejimini sürdürüyor.  (Mehmet Özcan / İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler