​Yöresel köy ürünlerine yoğun ilgi

​Yöresel köy ürünlerine yoğun ilgi

​Mardin’in Midyat ilçesinde bağbozumu mevsiminde elde edilen yerli kış ürünleri ve doğal yöresel köy ürünleri büyük ilgi görüyor.

Yaz mevsimi sonunda bağbozumu üzümlerinden elde edilen genellikle kış mevsimlerinde tüketilen kuru üzüm, pekmez, sucuk çeşitleri, kesme, pestil gibi yerli kış ürünleri ve doğal yöresel köy ürünleri, Midyat’ın yöresel köy ürünleri pazarı ile kuruyemişçi esnafın tezgâhlarındaki yerlerini aldı. Tamamı yerli olan bu ürünler Midyat ve köylerinde yetiştirilen üzümden elde ediliyor ve halkın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.İlçenin Yunus Emre Mahallesi'ndeki Midyat Yöresel Köy Ürünleri Pazarı'na sabah erken saatlerde  minibüslerle getirilen ürünler, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Pazarda bunların dışında kuru incir, sumak, nohut leblebi, yerli fıstık, tarhana, yoğurt kurusu, bal kabağı, şurtan, peynir, süt, bal, dolmalık biber ile patlıcan, turşu, badem, menengiç, kedide, köy yumurtası, canlı tavuk, kavun ve karpuz çekirdekleri de halkın rağbet ettiği ürünler arasında. Pazarda birçok yöresel ürün yaşlı kadınlar tarafından satışa sunuluyor.Köy ürünleri satıcısı Muhammed Nurullah Çelik, köylülerden aldıkları yöresel ürünlerinin Midyat ve yurtiçinde tanıtım ve satışını yaptıklarını söyledi.Çelik, "Midyat’ın yöresel ürünlerini satıyoruz. Alışverişini yapıyoruz. Köylüden alıp toptan olarak Diyarbakır ve Kızıltepe gibi yerlerde esnafa satıyoruz. Kuru üzüm, pekmez, cevizli sucuk, pestil gibi ürünleri organik olarak alıp tanıtımını da yapıp satıyoruz.  Midyat yöresel köy ürünleri pazarı güzel olmuş, belediyemize teşekkür ediyoruz. En azından köylülerimizin ürünlerini satabilecekleri kapalı güzel bir yer oldu. Pazarda pekmez, pestil, sucuk gibi birçok ürün bulunuyor. Özellikle kuru üzüm çeşitlerimiz çoktur. Midyat’ın farklı mahallelerinden farklı üzüm çeşitleri var." şeklinde konuştu.Yöresel ürünler almak için pazara gelen Hasan Çelebi ise yeni yapılan yöresel köy ürünleri pazar yerinin güzel bir çalışma olduğunu, ancak yetersiz kaldığını ifade ederek şunları söyledi:"Yöresel ürünlerimiz doğal ve kalitelidir. Herkes kendi köyünde ürettiği ürünlerini gelip burada satıyor. Biz de gönül rahatlığıyla alıp yiyoruz. Başka yerlere göre fiyatlarda uygun, fazla yüksek değil. Peynir, pekmez, kuru üzüm, yoğurt, süt gibi… Ne ararsan var. Tanıdığımız kişilerden alıyoruz. Marketlerin ürünlerinde katkı maddesi var. Köy yoğurdu 2 günde ekşiyor, ama marketin ki 10 gün kalıyor. Bir şey olmuyor, demek ki onda hile var."

Pazara gelen bir diğer vatandaş Hüseyin Dursun da "Doğal, sağlıklı ve katkısız oldukları için yöresel ürünleri tercih ediyorum." dedi. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler