Zamlar esnafı zor durumda bırakıyor

Zamlar esnafı zor durumda bırakıyor

Temel tüketim gıdaları başta olmak üzere birçok üründe fahiş fiyat artışları devam ediyor. Her güne yeni bir zamla uyanan esnaf zor günler geçiriyor.

Salgın sürecinde iş yapamaz duruma gelen esnafın, ürünlerine gelen zamlar ile var olan sıkıntıları daha da artıyor.

Son zamanlarda başta doğal gaz ve elektrik olmak üzere tüm gıda ürünlerinde dikkat çeken fahiş fiyat artışları, halkı zor durumda bıraktıyor.

Covid-19 salgının da etkisiyle birçok ürüne yapılan fahiş zamlar, halkı çaresiz bırakırken özellikle küçük esnaf, zor günlerden geçiyor.

Esnaf, tüm girdilerin ve maliyetlerin artmasına rağmen zam yapmaktan kaçınıyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde ikamet eden Halil Vesek, 15 yıldır elektrik ve inşaat işiyle uğraştığını belirterek “Pandemi sürecinde işlerimiz yavaşladı, zamlardan sonra iş yapamaz hale geldik.” dedi.

Yıllık kirasını ödeyemeyeceğini belirten Vesek, “Yıllardan beri bu işi yapıyorum. Her yıl ortalama bir iki ay sıkıntı çektiğimiz oluyordu. Ama pandemiden dolayı işlerimizde azalma vardı. Az çok yaptığımız iş şuan da dolar sebebiyle tamamen durdu. 14 yıldır esnaf olarak bu yıl kadar, sıkıntı çektiğimizi hatırlamıyorum. Şu anda yıllık kiramız geliyor. Yani kiramızı nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Artık eş dosttan borç alamıyoruz. Bu süreçten dolayı da kimse borç vermez oldu, kimsede de yok.” şeklinde konuştu.

Vesek, “Yetkililere sesleniyorum yani ellerinden geldiğini yapsınlar. Biz esnafları da düşünsünler. Bu şekilde devam ederse her ay onlarca esnaf kapanacak. Kiramızı ödeyeceğimiz için bu sene dükkânı kapatmayı düşünüyorum. Elimizdeki mesleği de bırakacağız. Bundan sonra ne yapacağımızı Allah bilir. Yetkililerin el atmasını istiyorum. Yılda 25 bin kira ödüyorum. Ben şu anda siftah yapamıyorum, elimizde sermayemiz de yok. Elimizdeki ürünleri satıp, parasını yiyoruz. Sattığımız ürünü de yerine koyamıyoruz. Toptancılara olan borçlar yerinde duruyor ve ne yapacağımızı bilmiyoruz.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.