Zarif: "UAEK'nın ani teftişlerini sonlandırmak 2015 anlaşmasını ihlal anlamına gelmiyor"

Zarif: "UAEK'nın ani teftişlerini sonlandırmak 2015 anlaşmasını ihlal anlamına gelmiyor"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun ani teftişlerini 23 Şubattan itibaren sonlandırma kararının 2015 yılında yapılan nükleer antlaşmaya aykırı olmadığını söyledi.

Press TV’ye konuşan Zarif, “Attığımız tüm adımlar geri dönüşü mümkün olan adımlardır. 23 Şubat’ta atacağımız adım 2015 yılında imzalanan anlaşmadan çıkmak anlamına gelmiyor.” dedi.

Eğer ABD anlaşmanın tekrar canlanmasını istiyorsa ilk adımı atarak yaptırımları kaldırması gerektiğini belirten Zarif, “ABD antlaşmaya dönmeli ve yaptırımları kaldırmalıdır. ABD, yaptırımlara müptela hale gelmiş durumda. Fakat İran’ın baskılara boyun eğmeyeceğini bilmelidirler.” ifadelerini kullandı.

Zarif ayrıca, ülkesinin nükleer silah üretme peşinde olmadığını tekrarladı.

İran parlamentosundan geçen yıl çıkan bir karar gereğince, anlaşmanın diğer taraflarının anlaşmaya uymamaları durumunda, hükümet, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun ani teftişlerini sonlandıracak.

İran yönetimi ile P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan BM Güvenlik Konseyinin daimî üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın yanı sıra Avrupa Birliği arasında yaklaşık üç yıl süren müzakerelerden sonra Temmuz 2015'te "Kapsamlı Ortak Eylem Planı" adı verilen anlaşmaya varılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılının mayıs ayında, 6 ülkenin İran ile imzaladığı nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe konulacağını açıklamıştı.

Ancak Joe Biden’ın ABD’de başkan olmasının ardından yönetim, perşembe günü yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmaya tekrar dönme konusunda Iran ile görüşmeye hazır olduğunu duyurdu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.