Zekâtın tamamı tek bir şahsa verilir mi?

Zekâtın tamamı tek bir şahsa verilir mi?

Fetva Kurulu, Şafiî mezhebi ile Ahmed Bin Hanbel'in bir görüşüne göre zekâtın tamamının tek bir şahsa verilmesinin caiz olmadığını belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Zekâtın tamamı tek bir şahsa verilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Şafiî mezhebi ile Ahmed Bin Hanbel'in bir görüşüne göre zekâtın tamamını tek bir şahsa vermek caiz değildir (İbnü'n-Nakib, Umdetüs-Sâlik s.149). Sekiz sınıftan hangileri mevcutsa her gruptan en az üç kişiye eşit şekilde dağıtılmalıdır. Malikî mezhebi, sınıflar arasında eşit dağıtımı zorunlu görmemekle birlikte bunun müstehap olduğunu söyler. Hanefilere göre ise tek bir şahsa zekâtın tamamı verilebilir (Karadâvî, Fıkhu’z-Zekât s.575).

Günümüzde, kendisine zekâtın verileceği sınıflardan köleler, kalbi İslam’a ısındırılacak olanlar ve zekât memurları neredeyse yok gibidir. Genellikle fakir, miskin, borçlu ve Allah yolunda olan mücahitler ile zekâtın verileceği sınıflara ulaştırma gayesiyle vekâleten hayır kurumlarına öncelik verilmektedir. Dolayısıyla zekât olarak verilecek miktar fazlaysa Şafiî mezhebinin görüşüne tabi olmak daha evladır. Ancak verilecek miktarın az olması veya bu sınıflardan birinin ihtiyacının daha fazla olması durumunda sadece bir sınıfa verilebilir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler