Zembilfroş ziyaretine binlerce kişi akın etti

Zembilfroş ziyaretine binlerce kişi akın etti

Batman'ın Kozluk ilçesinde Mayıs ayıyla birlikte başlayan türbe ziyaretleri, binlerce insanın katılımıyla gerçekleşiyor. Ağaçlık köyünün Zembilfroş ziyareti ise binlerce kişinin katılımıyla bugün başladı.

BATMAN- Batman’ın Kozluk ilçesinde Mayıs ayıyla birlikte başlayan türbe ziyaretleri binlerce insanın katılımıyla gerçekleşiyor. Ağaçlık köyünün Zembilfroş ziyareti ise bugün başladı. Binlerce kişi bugün ziyarete akın ederken, aniden başlayan şiddetli sağanak yağış ise, ziyarete gelenleri hazırlıksız  yakaladı.

 

Sepet satıcısı olarak bilinen Zembilfroş2un  türbesinin Kozluk’un Ağaçlık köyünde olduğu söyleniyor. Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Zembilfroş ziyaretinde, hayvanlar kesilerek gelenlere yemekler veriliyor.

Zembilfroş’un sepet satıcısı olduğunu söyleyen Ağaçlık köyünün  yaşlılarından Sofi Ali, “ Zembilfroş sepet satardı. Silvan’da Kalenin önünden geçerken sarayın hanımı, Zembilfroş’a seslenerek, ‘zembilfroş zembilfroş’ dedi. Zembilfroş ‘Ne oldu?’ dedi.  Saray hanımı, ‘Gel yukarı, bir kaç tane sepetini satın alayım’ dedi. Zembilfroş yukarı çıktı. Sepetini sattıktan sonra ayrılmak isteyince, hanım ona saldırarak  gitme dedi.  Zembilfroş kale surundan yere atladı. Sepetlerini de orada bırakıp kaçtı.

Daha sonra saray hanımının  Zembilfroş’un  arkasından giderek  ta buraya kadar geldiğini söyleyen Sofi Ali, “Zembilfroş buraya yetiştiğinde, ‘Ya Rabbi sen emanetini benden al, ben bu kadından, kurtulamıyorum.’ diye dua etti. Bunu duyan kadın da aynı şekilde dua etti. Saray Hanımı o zaman verdiği ifade de, ‘Vallahi ben değil ki haram şeyler için çağırdım. Yüzünde 1 dakikalık nur gördüm. Allah’ın nurunun aşığı oldum. O da beni anlamadı, o kaçınca ben de arkasına koştum.’ şeklinde ifade vermiş. İkisi de o zaman burada vefat ettiler.” şeklinde konuştu.

Allah’ın bir dostu olarak görülen Zembilfroş, mezarının başında Yasin ve Fatihalar okunarak yâd ediliyor.                                                                                                                                                                                                                

Dedelerimizden öğrendiğimize göre yüz  yıldır burada Zembilfroş ziyaretinin olduğunu söyleyen ziyaretçilerinden Hacı Kutbettin Avcı, “10 köyün ölüleri de burada bulunmaktadır. Buraya gelen bu köylüler, ölenler için ve tüm Müslümanlar için dua ediyorlar. Ziyaret edenler hariç, buradaki köylüler hayvanlar keserek yemekler veriyorlar.”  dedi.

Çözüm süreciyle de, geçen yıla göre ziyaretlerin daha fazla ilgi gördüğü  gözlenen Zembilfroş ziyaretinde, aniden yağmaya başlayan şiddetli yağış ise ziyarete gelenleri hazırlıksız yakaladı.

Yağan şiddetli yağmura rağmen ziyaretçilerin Zembilfroş ziyaretinden ayrılmadıkları görüldü.(M. Said Aksoy-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.