​Zilleti kabul etmediği için katledilen Çınarlı Şehid Hamza Duman

1990'lı yıllarda bölgeyi kendi tahakkümü altına almayı hedefleyerek esnafa zorla kepenk kapattıran PKK'nin, iş yerine yaptığı silahlı saldırıda katlettiği Çınar ilçemize bağlı Belitaş Mahallesinden Şehid Hamza Duman'ın şehadetinin üzerinden 28 yıl geçti.

Başta Diyarbakır olmak üzere bölgede kendisinden başka hiçbir yapıyı kabul etmeyen PKK, kırsalda fikirlerini benimsemeyenleri hedef alırken şehirde de esnafa zorla kepenk kapattırıyor, halka kendilerine tabii olmaları yönünde baskı kuruyordu.

PKK'nin kepenk kapama eylemlerine itiraz eden Çınar ilçemize bağlı Belitaş (Xîrbêsitıl) Mahallesinden Şehid Hamza Duman, yapılan saldırı sonucu şehadet şerbetini içerek Rabbine kavuştu.

​Zilleti kabul etmediği için katledilen Şehid Hamza Duman

Fahrettin Duman

Şehidin kişiliği, karakteri ve güzel ahlakından bahseden kardeşi Fahrettin Duman, o dönemde PKK'nin bölge halkına yönelik yaptığı zulüm ve baskıları anlattı.

Şehid abisiyle aralarında 15 yaş olduğunu belirten Duman, "Beni çok severdi. Çobanlık yaptığım dönemde benim istirahat edebilmem için geceleri yardıma gelir, dinlenmemi sağlardı. Onun güzel ahlakından dolayı herkes tarafından sevilir, konuşmalarından kimse kırılmazdı." şeklinde konuştu.

"PKK, kırsalda zorbalık yaparken şehirde de esnafa kepenk kapattırıyor, halkı tehdit ediyordu"

PKK'nin 1994 yıllarında Karacadağ Bölgesinde Müslümanlara yönelik baskı uygulamaya başladığını belirten Duman, "O dönemde evimize baskın yaptılar. Baskın esnasında şehid damda yatıyordu. PKK mensupları asker kılığında evimize gelerek mahallede toplantı olduğunu söyledi. Şehid onların asker değil de PKK'li olduklarını fark edince karşı koymak istedi. Bunun üzerine evimizi roket ve bixilerle ateş altına aldılar. Şehidin damdan indiği yerde bulunan ve isabet alan direk mermilerin etkisiyle adeta testereyle kesilircesine ikiye ayrılmıştı. Bu saldırıda bize bir şey olmadı ama babam yaralanmıştı." ifadelerini kullandı.

1990'lı yıllarda kırsalda zorbalık ve baskınlar yapan PKK'nin şehirde de benzer uygulamalar yaptığının altını çizen Duman, "Şehirde esnafa kepenk kapattırıyor, iş yerini kapatmayanlara 'haraç vereceksiniz, vermezseniz sizi öldüreceğiz' şeklindeki tehditlerle baskı uyguluyordu. Akrabalarımıza ait olan bir işyeri vardı. Bu işyeri daha önce bombalı saldırılara hedef olmuş fakat herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı." dedi.

"Şehid: Acaba bir gün şehid olsam beni Kubık şehitliğinde mi defnedeceksiniz"

Duman, "4 Ocak 1994 günü yapılan saldırı sonucu abim şehid oldu. Onunla beraber bu işyerinde kalan arkadaşlarının aktardıklarına göre şehadet gecesi şehid gece yarısı kalkıp banyo yapmış, Kur'an-ı Kerim okumuş, dua etmiş ve arkadaşlarına da telkinde bulunarak 'kalkın, sizde Kur'an-ı Kerim okuyun. Olabilir ki yarına şehid oluruz' demiş. Nitekim o günü sabahı abim şehid oldu. Şehidin biri erkek 3'ü kız olmak üzere 4 çocuğu vardı." diye belirtti.

1990'lı yılların PKK ve karanlık güçlerin millete baskı kurduğu bir dönem olduğunu söyleyen Duman, şunları söyledi:

"O dönemde Karacadağ Bölgesinden, Diyarbakır ve ilçelerinden şehid haberleri geliyordu. Şehid bize espri yaparak 'Acaba bir gün şehid olsam beni Kubık şehitliğinde mi defnedeceksiniz ve ben buna layık mıyım?' diyordu. Şehid olduğunda da kendisini Kubık şehitliğine defnettik."

​Zilleti kabul etmediği için katledilen Şehid Hamza Duman

Muharrem Duman

"Babamın şehadetine pişman değiliz"

Hamza Duman'ın şehid edildiği yıllarda henüz 5 yaşında olan oğlu Muharrem Duman ise o dönemde yaşının küçük olmasından dolayı babasını hatırlamadığını belirtirken yetim olarak geçirdiği 28 yıllık duygularını paylaştı.

Oğlu Duman, "Babamdan hatırladığım tek şey, o gün bize bir kutu çikolata getirmişti. İşte o gün ailenin yükü üstümde kaldı. Babasızlığın ne olduğunu o zaman öğrendim. Babamın şehadetine pişman değiliz. Babam sağ olsaydı ve şehidlik yine ona gelseydi 'elhamdülillah' derdim. Babam şehid olduktan sonra biz yetim kaldık. Allah Müslümanlardan razı olsun hem maddi hem de manevi olarak bizi yalnız bırakmadılar." dedi.

2014 yılında evlendiğini ve 3 çocuk babası olduğunu belirten Duman, "Ben çocuklarıma her baktığımda 'acaba bende çocuklarım gibi babamı seviyor muydum? Şimdi sağ olsaydı onlar kadar sever miydim? Çocuklarım gibi babama bağlanır mıydım? Acaba babalık hissi nasıl bir şeydir' diyorum. 4 Ocak babamın şehadet yıl dönümüdür. Bize her gün 4 Ocak'tır. Hangi mahalle veya mezraya gitsem babamı tanıyanlardan kimileri 'gözlerin veya şu yönün babana benziyor' derken kimileri ise 'hiçbir yerin ona benzemiyor, çünkü onun eşi ve benzeri yoktur' diyorlar." ifadelerini kullandı.

84fcb8b089725aa18cb7.jpg

aac600bf83e84910f376.jpg

fb2e576326b7e412a41f.jpg

08e4311ce48445f76269.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.