​"15 Temmuz Hain Darbe Girişimi ve Ağrı Halkı'nın Duruşu" konulu konferans düzenlendi

​"15 Temmuz Hain Darbe Girişimi ve Ağrı Halkı'nın Duruşu" konulu konferans düzenlendi

​15 Temmuz Darbe girişimi yıl dönümü nedeniyle Ağrı'da bir takım programlar gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen programlar kapsamında darbe girişimi döneminde Ağrı Valisi olarak görev Musa Işın'da düzenlenen konferansta bir konuşma yaptı.

15 Temmuz darbe girişimi 6'ncı yıl dönümü nedeni ile Ağrı'da sabah saatlerinde başlayan spor müsabakaları yanında Ağrı Valisi Musa Işın ve protokol üyeleri Merkez Şehitlik ziyareti, fidan dikimi ve 15 Temmuz Gazisi ziyareti gerçekleştirdi.

Yapılan ziyaretin ardından protokol üyeleri Ağrı Ulu Camiinde 15 Temmuz şehitleri adına düzenlenen mevlid-i şerif programına katıldılar.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi sergi salonunda Ağrı Gençlik Merkezi üyeleri ve AİÇÜ'lü akademisyenler '15 Temmuz 15 Sanatçı' adlı resim sergisi gerçekleştirildi. Ağrı Valisi Osman Varol ve protokol üyeleri sergiyi gezdiler.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Osmanlı Konferans Salonunda "15 Temmuz Hain Darbe Girişimi ve Ağrı Halkı'nın Duruşu' konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını ev sahibi Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Abdulhalik Karabulut yaptı.

Rektör Karabulut yaptığı konuşmasında, "İnsanların yaşadıkları topraklar her zaman onların şekillenmesinde önemli bir rol oynar. İbn-i Haldun Mukaddime'sinde "Coğrafya kaderdir" der. Bu topraklar bizim kaderimiz olduğuna göre burada birlik beraberlik içerisinde kardeş olmak, kardeşçe yaşamak ve güçlü olmak zorundayız ki bir daha "15 Temmuz"ları yaşamayalım." dedi.

Konferansta bir konuşma yapan Ağrı Valisi Osman Varol, darbe gecesi olanların dünyada benzeri olmadığını kaydetti.

Vali Osman Varol, "Bizim milletimiz, bizim coğrafyamız dünyaya ilk sunmak noktasında çok maharetlidir. Dünyaya çok farklı dayanışmalar, dünya milletlerine, toplumlarına birlik beraberlik anlamında, direniş anlamında örnek olma noktasında çok maharetlidir. O akşam olanları bir gözden geçirdiğimizde dünyada da, ülkemizde de benzer darbe girişimleri olmuştur. Bu darbe girişimlerinin, silahlı kuvvetlerin içinde bir grubun deneyip diğer grubun karşı çıktığı durumlar olmuştur. Darbe girişimlerinin önlendiği, engellendiği durumlar olmuştur. Ama bu zamana kadar dünyanın hiçbir yerinde milletin tamamen kendi imkân ve olanakları ile hiçbir teknik imkâna sahip olmadan canını ortaya koyarak böyle bir birliktelik göstererek bu kadar büyük bir ölçekte çok gelişmiş bir silahlı kuvvetin karşısına, gözü dönmüş hainlerin karşısına çıktığı görülmemiştir." şeklinde konuştu.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ise yaptığı konuşmasında şu hususlara dikkat çekti:

15 Temmuz gibi olayları unutmayarak ama 15 Temmuz olmazsa ismi bile 15 Temmuz benzeri hareketlerle ülkemizi bölme, parçalamak isteyen insanlara karşı çıkmak zorundayız. Avrupa'nın, batının çocukları bizim çocuklarımızın kanı üzerinde Hawaii'de, Dubai'de tatil yaparken bizim çocuklarımız birbirini boğazlıyor. Onların petrol kazanları kaynasın altında çam, ladin, kavak yanmış önemli değil. Önemli olan ağacın cinsi değil orada o kazanların kaynaması, onların barutları, kurşunları, mermileri para olarak bize satılsın bizim çocuklarımız beyaz kefen giyip mezara girerken, onların çocukları doktor olsunlar, mühendis olsunlar.

Konferansa konuşmacı olarak katılan dönemin Valisi Musa Işın 15 Temmuz darbe girişiminin yapılmasının nedeni üzerinde durdu ve o gece yaşadıklarından anekdotlar paylaştı.

Konuşmasına "Neden 15 Temmuz 2016'da darbe yapmak istediler?" sözleri ile başlayan Musa Işın şunları söyledi:

Çünkü ondan önce Hükümetin iki çalışması vardı. Birincisi 'Yargı Reformu Paketi' hazırlandı, Danıştay'da ve Yargıtay'da bunların çoğunluğu Devleti, milleti, Hükümeti herkesi rahatsız ediyordu. FETÖ'cü olanlar buradan uzaklaştırılmak isteniyordu. İkinci bir nedende ağustos ayında FETÖ'cü generaller veya rütbeliler ordudan ihraç edilmek için çalışmalar başlamıştı. Bu ikisi bir araya gelince FETÖ'nün talimatı ile 'zaman bu zamandır, biz bu kadar emek vermişiz, 40 yıldır çalışıyoruz, biz bir tedbir almasak bunlar bizim canımıza okuyacaklar. İçerde bu kadar yargıcımız, orduda bu kadar askerimiz var, bir tedbir almasak bütün emeklerimiz hep boşa gider.' Ve dolayısıyla ağustos askeri şura başlamadan 15 Temmuz'da bu işi planladırlar, fakat unuttukları bir şey var halkı hesabı katmadılar. Halk onların bütün oyunlarını bozdu.

15 Temmuz darbe girişimi döneminde Ağrı Valiliği yapan Musa Işın, o gün yaşadıklarını anlatarak konuşmasına son verdi.

Yapılan konuşmaların ardından sırasıyla Ağrı Valisi Osman Varol, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, AİÇÜ Rektörü Abdulhalik Karabulut, Musa Işın'a plaket takdiminde bulundular.

Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Programdan sonra 15 Temmuz şehitleri adına 251 adet fidan dikimi ve Üniversite bahçesinde kortej halinde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler