2012/2013 Sezonu Pamuk Hasadı Devam Ediyor

Tüm dünyada pamuk hasadı devam ettiği gibi bizim ülkede de pamuk hasadı devam etmektedir. Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinde hasat % 50 oranında tamamlanmıştır. Hava şartları geçen yıla göre pamuk hasadı için daha elverişli olması hem çiftçilerimizi hem de işletmecileri memnun etmektedir. Diğer taraftan dekara 500-600 kğ pamuk bekleyen üreticiler, dekara 350-400 kğ pamuk alınca kara kara düşünmeye başladılar. Bunun yanında fiyatlarında düşük olması da buna eklenince üreticilerin emeklerinin karşılığını alamadıkları görülmektedir.
     Verimin düşük olmasının birkaç sebebi vardır. Bunlardan birincisi,  pamuk ekim döneminde havaların serin geçmesi ikinci sebep; Viranşehir, Siverek, Bozova ve Mardin ovası gibi yer altı suları ile sulanan pamukların sulama dönemlerinde elektrik kesintileri nedeniyle sulamanın zamanında yapılamaması bu bölgede ciddi verim ve kalite kaybına sebep oldu. Hatırlarsanız Şanlıurfa çiftçilerinin elektrik kesintisi nedeniyle yol kestikleri, eylem yaptıkları basına düştü. Ama hiçbir devlet yetkilisi bu duruma bir çözüm bulamadığı için bugün çiftçilerimizin bir yıllık emeği heba edildi.
      Şu anda mevcut dünya pamuk fiyatları üreticileri hayal kırıklığına uğratmıştır. Preseli balya fiyatı 2.70’lere,  kütlü fiyatı 1.10 TL. Seviyesine kadar düşünce üreticiler zor durumda kaldı. Eğer ileriki aylarda fiyatlarda bir yükselme olmazsa önümüzdeki dönemde bölgede pamuk ekiminde ciddi bir düşüş olacaktır. Netice itibariyle üreticiler hangi üründen daha fazla para kazanırsa o ürünü ekmek ister. Bölgede pamuk ekmeyen çiftçiler büyük ihtimalle buğday ve mısır ekmeye çalışacaktır. Bu da hem Türkiye ekonomisini hem bölge ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Çünkü üretilen pamuk, tüketimi karşılamıyor. Bu da bizi başka ülkelerden pamuk almaya mecbur ediyor. Bu rakamlarında milyar dolarları bulduğu görülmektedir. Bu paraların iç piyasaya akmayıp, dış devletlere yani başka ülkelere akmasına sebep olacaktır. Bu durum hem iç piyasaları hem de devlet ekonomisini olumsuz etkilemektedir.
        Devletin, fiyat politikası konusunda çiftçilerini yalnız bırakmaması ve her türlü desteği vererek çiftçilerimizin dünyanın en önemli endüstriyel bitkisi olan pamuk ekimini teşvik etmesi gerekir.
         Üreticilere tavsiyem fiyatlar konusunda biraz sabırlı olmaları ve bu fiyatların 12. ayda normal bir seviyeye ulaşacağıdır. Herkese bol kazançlı, bereketli bir sezon diliyorum. Allah’a emanet olun.
  HAFTANIN FİYATLARI:
Kütlü pamuk 40 randıman  : 1.25 TL. ile 1.30 TL. civarı
Çiğit (pamuk çekirdeği)        : 20 analiz 4.70 kuruş civarı
Preseli balya Urfa ekstra      : 2.85 ile 2.95 TL.
Urfa st 1 beyaz                       : 2.75 ile 2.80 TL.
İzmir ekstra (garanti)             : 3.20 ile 2.25 TL.
İzmir st1 (mıntıka)                  : 3.10 ile 3.15 TL.


- Uyarı

Makale, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Bu sebeple, okuyucuların; bu siteden elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanarak aldıkları kararlardaki sorumluluk kendilerine aittir. Sadece bilgi ve gösterge amaçlı olup bu bilgilerin doğruluğu ve bütünlüğünün garantisi verilmemektedir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sebebiyle doğrudan ve/veya dolaylı maddi, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı https://www.cinarinsesi.com/ web sitesi ve Lokman Yalçın hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haftalık raporlarda yayımladığımız tüm bilgi, rakam, analist yorumları, grafik ve tablolar yukarıda belirtilen ve piyasada güvenilirliğine inanılan kaynaklardan alıntılanmak suretiyle derlenmektedir. Raporlarımız, dünya piyasalarındaki çeşitli gelişmeleri Türk piyasalarına aktarmak amaçlı olup, raporlarda yayımlanan hiçbir veri, grafik veya tablo yönlendirme amaçlı değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.