26 mesleğe daha yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi

26 mesleğe daha yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 26 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 26 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2015'ten itibaren uygulanan yeterlilik belgesi zorunluluğu ile iş kazalarının azaldığı, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve belgeli iş gücünün çalışma hayatına kazandırıldığı ifade edildi.

Yeni uygulama ile bugüne kadar belge zorunluluğu getirilmiş meslek sayısının 143'e yükseltildiğini belirten Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Aralarında Taşlama Tezgâh İşçisi, Haddeci, İplik Operatörü, Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon Elemanı, Deri İşlenti Operatörü, Liman Forklift Operatörü, Yüksek Gerilim Montaj ve Teçhizat Test Elemanının da olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işverene veya işveren vekiline, tebliğ yayın tarihinden bir yıl sonra para cezası uygulanacaktır. Bu bakımdan işverenlerimizin ve işçilerimizin bu konuda duyarlı olması gereklidir.” dedi.

Mesleki yeterlilik belgesi sınav ve belge ücretlerinin de hükümet tarafından karşılandığını hatırlatan Bakan Selçuk, bu teşvikle, çalışan ve işverene ilave mali yük getirmeden, çalışanlarının bilgi, beceri ve yetkinliklerini ölçme, değerlendirme ve belgelendirme olanağı sağladıklarını kaydetti. Selçuk, “Bu çerçevede 718 bin 668'i zorunluluk kapsamındaki mesleklerde olmak üzere toplamda 792 bin 695 Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) mesleki yeterlilik belgesi verdik.” ifadelerini kullandı.

Belge zorunluluğunun tebliğ yayım Tarihi’nden 12 ay sonra, belgesiz kişilerin çalıştırılamayacağı da hatırlatıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.