28 yıl önceki Vartinis katliamında Yüzbaşı Karaoğlu için tutuklama kararı çıktı

28 yıl önceki Vartinis katliamında Yüzbaşı Karaoğlu için tutuklama kararı çıktı

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde aynı aileden 7’si çocuk 9 kişinin katledildiği davaya ilişkin dönemin Alay Komutanı Bülent Karaoğlu hakkında tutuklama kararı verildi.

28 yıl önce Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde Öğüt ailesinden 9 kişinin askerlerce yakılarak katledilmesine ilişkin davanın karar duruşması Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü.

Duruşmaya dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı olan ve katliam emrini veren sanık Bülent Karaoğlu, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmadı.

Duruşmada söz alan Karaoğlu'nun avukatı, müvekkilinin savunmasını yaptı.

Taraf avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, Yüzbaşı Bülent Karaoğlu'nun tutuklanmasına karar verdi. Diğer sanıklar hakkında ise beraat kararı verilmişti.

"Geç de olsa adalet yerini buldu"

Karara ilişkin İLKHA'ya telefonda açıklama yapan ve katliamdan sağ kurtulan tek kişi olan Aysel Öğüt'ün eşi Abdullah Öğüt, katliamda amcası Mehmet Nasır Öğüt’e ait evde onunla birlikte eşi ve 7 çocuğunun hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Karara sevindiklerini söyleyen Abdullah Öğüt, "Geç de olsa adalet yerini buldu. Mahkeme heyetine ve bizi bu davada yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyoruz." dedi.

Olay

2 Ekim 1993 tarihinde Muş İli Korkut İlçesi Vartinis Beldesi kuzey tarafı Afet evleri mevkiinde güvenlik güçleri ile PKK arasında gündüz çıkan çatışmada Mustafa Uçar isimli bir Astsubay hayatını kaybetti.

Çatışma sonrası köy içerisinden iki araçla geçen güvenlik güçleri araçlarını durdu. İçlerinden, belde sakinlerinin gayet iyi tanıdığı Hasköy İlçesi Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu havaya ateş açıp “Bu şehidimin intikamını alacağım bu gece bu köyü yakacağım” vb. sözler sarfettikten sonra beldeden ayrıldılar.

3 Ekim 1993 tarihinde saat 02:00-03:00 sularında ağır askeri araçlar ve çok sayıda özel harekat, komando ve askeri birliklerle Vartinis Beldesi kuşattı. Beldede yapılan baskın sırasında köydeki tüm otlar yakıldı, bir kısım ev ve müştemilatları da yakıldı.

Mehmet Nasır Öğüt’e ait evde onunla birlikte eşi Eşref Oran, çocukları Sevim, Sevda, Aycan, Mehmet Şakir, Mehmet Şirin, Cihan ve Cinal Öğüt yanarak can verdi.

Belediye meydanında elleri havada diz üstü çöktürülen bini aşkın insan yangına müdahale etmek istedi ancak orada bulunan askerler tarafından engellendiler. Evin pencere korkuluklarından çıkmaya çalışan küçük yaştaki çocuklar çığlıklar atarak feci şekilde son nefeslerini verdi.

Olay sonrası Korkut İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturmada 9 kişinin yanarak ölümüne sebebiyet vermek ve örgüte yardım yataklık suçlamasıyla Vartinis Beldesi halkından Nizamettin Duygu, Muhlis Mutlu ve Zeki Öğünç isimli şahıslar 6 Ekim 1993 tarihinde tutuklandılar.

Davanın geçmişi

Katliamdan sağ kurtulan tek kişi olan Aysel Öğüt adına Av. Fuat Özgül tarafından 08 Ağustos 2003 tarihinde Korkut Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan suç duyurusu ile konu ile ilgili yeni bir soruşturma başlatıldı.

Aysel Öğüt’ün yaptığı yeni suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonucu, dönemin Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Piyade Kıdemli Üstteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Jandarma Gökyazı Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Turhan Nurdoğan hakkında “kasten ev yakmak suretiyle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 20 yıl aradan sonra 2013 yılında dava açıldı.

“Güvenlik gerekçesiyle” Muş’tan Kırıkkale’ye nakledilen davanın 10 Haziran 2015 tarihinde Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, ihmal sebebiyle ölüme sebebiyet vermek suçundan 9 ölümün her biri için 20 ila 25’er yıl, yani toplamda her sanık için 180 yıldan 225 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

1 Mart 2016 tarihli karar duruşmasında savcı, mütalaada yaptığı değişiklikle Bülent Karaoğlu dışındaki sanıkların beraatini istedi. Mahkeme heyeti ise tüm sanıkların beraatine hükmetti.

26 Ocak 2021 tarihinde Yargıtay 1. Ceza Dairesi, temyiz edilen davayı inceledi ve sanıklar Turhan Nurdoğan, Hanifi Akyıldız ile Şerafettin Uz hakkında verilen beraat hükümlerinin onanmasına karar verdi.

Kesinleşen bu beraat kararlarına karşı Aysel Öğüt vekilleri Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Sanıklardan Bülent Karaoğlu hakkında verilen beraat kararı ise, tanık ve mağdur anlatımlarında olay günü Bülent Karaoğlu’nun “Bu gece gelip köyünüzü yakacağız” dediği, sanığın operasyonda en üst rütbeli olarak sorumlu olduğu gibi nedenlerle yangının sanık Bülent Karaoğlu’nun emir ve talimatları doğrultusunda meydana geldiğinin anlaşıldığı gerekçesiyle bozuldu. Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderilen dava için mahkeme duruşmayı 21 Eylül 2021 tarihine bıraktı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler