30 futbol sahası boyutundaki devasa Çin teleskobu dünya çapında gökbilimcilere açılıyor

30 futbol sahası boyutundaki devasa Çin teleskobu dünya çapında gökbilimcilere açılıyor

​Çin Ulusal Astronomik Gözlemevi, dünyanın en büyük tek çanak radyo teleskobu 30 futbol sahası boyutundaki FAST'ı (Aperture Spherical Radio Telescope) gelecek yıl küresel bilimadamlarının araştırmalarına açacağını duyurdu.

Çin'de bulunan dünyanın en büyük tek çanak radyo gözlemevi FAST/HIZLI, yer çekimsel dalgaların tespit edilmesine yardımcı olabilecek ve hızlı radyo patlamaları olarak bilinen gizemli kısa süreli radyasyon patlamalarını araştırmaya yardımcı olabilecek son derece hassas gözlemler çağını başlatarak dünyanın dört bir yanındaki gökbilimcilere açılmaya hazırlanıyor.

FAST/HIZLI, Porto Riko'daki bir sonraki en büyük tek çanak teleskop olan Arecibo Gözlemevi'nin iki katı büyüklüğündeki bir alandan radyo dalgalarını toplayacak.

FAST, test aşamasında bile 100'den fazla pulsar/ölü yıldız keşfetti.

Çin gözlemevi FAST/HIZLI'nın devasa boyutu, pulsarlar olarak bilinen ölü yıldızların dönen çekirdeklerinden ve uzak galaksilerdeki hidrojen gibi Evren genelinde bir dizi kaynaktan gelen son derece zayıf radyo dalgası fısıltılarını algılayabileceği anlamına geliyor.

Ayrıca, dünya dışı yaşamı barındırabilecek dış gezegenleri bulmak için radyo dalgalarını kullanarak radyoastronomide bir sınır keşfedecek. FAST'ın Samanyolu dışındaki galaksiler de dahil olmak üzere pulsarları/ölü yıldızları incelemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler