32 hanelik köyde okul yok

32 hanelik köyde okul yok

Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı 32 hanelik 246 nüfusa sahip Meydanlık köyünde okul olmadığı için öğrenciler 15 Km uzakta olan Bismil ve çevre okullara gitmeye mecbur bırakılıyor.

DİYARBAKIR - Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla eğitimdeki aksaklıklar da gün yüzüne tekrar çıkmaya başladı. Bismil ilçesine bağlı 32 hanelik Meydanlık (Melemus) köyü muhtarı Cemin Tunç, köylerinde 7 yıl önce (2006 yılında) yağan şiddetli yağmurlarda oluşan ani su baskını nedeniyle okulun yıkıldığını söyledi. Öğrencilerin bu zaman zarfında eğitim ve öğretim görmediğini belirten Tunç, sorunlarının çözümü için gerek Kaymakamlığa gerekse yetkili kurumlara başvurmalarına rağmen kimsenin yardımcı olmadığını dile getirdi.

 

Köylerindeki okul sorununu İlke Haber Ajansı'na anlatan Meydanlık köyü muhtarı Cemil Tunç, bir an önce köylerine bir okul yapılması talebinde bulundu.

 

"Köyümüze okul istiyoruz"
Köylerinin 2006 yılında yağan şiddetli yağmurlardan dolayı oluşan su baskınında afete uğradığını ifade eden Muhtar Tunç sıkıntılarını şöyle anlattı: "15 hanenin yıkıldığı, 6 kişinin hayatını kaybettiği afette okulumuz da yıkıldı. 7 yıldır köyümüzde okul yok. Okulumuzun yapılması için kaymakama dilekçe vermemize rağmen herhangi çalışma yapılmadığı için valiliğe dilekçe verdim. Ondan da sonuç çıkmayınca tarım ve köy işleri bakanı Mehdi Eker ile konuştum. Kendisi tamam ben bu işi hallederim dedi bir daha da dönmedi bize. Kendisine ulaşamıyoruz verdiği sözü yerine getirmedi."

 

Mili eğitimin okulun yapılması için yasalara göre tapulu 20 dönüm arazi istediğini söyleyen Muhtar Tunç, "Babama ait 5 dönüm arazimi okul yeri için hibe ettim. Mili eğitim 5 dönümü yasalara uygun olmadığını söyleyince ben de daha fazla tarla veremediğim için sorunun giderilmesi için tapu kadastroya gittim. Onlar da beni topulaştırmaya gönderdiler. Oraya da gittiğimde bana müşterek olması gerekmekte dediler. Bizim de müşterek olmadığı için sorunu halletmediler." dedi.

 

Afet bölgesi olduğu için kadastronun yeniden gelmesi gerektiğini ifade eden Tunç, kadastronun ne zaman geleceğinin belli olmadığını belki de 10 sene sonra geleceğini söyledi.

 

"Kimse sorunumuzla ilgilenmiyor"
Köydeki öğrencilerin okumak için 7 servis aracıyla Bismil merkeze gidip geldiklerini belirten Tunç, sıkıntılarını şöyle anlattı: "Her bir servise 13 bin TL veriyoruz. Yazık bu paralara okulumuz yapılırsa 2 servisimiz olur. 2006 yılında beri bu haldeyiz perişanız. Yollarımız yok benim çocuğum 8. sınıfa gidiyor daha kendi ismini yazmasını bilmiyor. Mili eğitime konuştuğumuzda bize 'siz kendi çocuklarınızla ilgilenirseniz bu sorun hal olur' diyorlar. Ben de kendilerine köyde okul olsaydı ilgilenirdik belki de ileride kaymakam, vali, bakan, milletvekili, öğretmen, doktor olurlardı. Ama ilçede okuduğu için ilgilenemediğini söyledim. Her yere başvurmama rağmen hiç kimse bize yardımcı olmadı valiye çıktım bakana çıktım kimse yardımcı olmuyor. Buradan basın yoluyla tüm yetkililere ve iktidara seslenerek köyümüze okul yapılması istiyorum."

 

"Köyümde okumak istiyorum"
Köydeki öğrencilerden Hasan Tunç, köylerinde okul olmadığı için başka okullara gittiğini ve çok zorluklar çektiğini dile getirerek, "Bazen servise geç kalıyoruz, okula gidemiyoruz. Ondan dolayı kardeşim okulda kaldı. Okul olsaydı kardeşim ve köydeki çocuklar da okul okurlardı. Biz köyümüzde okul istiyoruz." diye konuştu.

 

"Köyümüzün okul, yol ve su sorunu giderilsin"
Köyündeki sorunların bir an önce giderilmesini isteyen köy sakinlerinden Tanju Tunç da, "2006 yılında köyümüz afet yaşadığı için perişan olduk. 150 öğrenci ilçeye gidiyor, kaza meydana gelse bunun hesabını kim verecek. Servise verecekleri parayı okul yapsalar daha iyi olur. Yetkililerden ricam köyün okulunun, yolunu ve suyunu yapsınlar. Tüm köylerde yol su okul varken bizim köyde niye yok?" diye sordu.

 

Mili Eğitim Müdürü: "Sorun yasalarda"
Konuyla ilgili telefonla görüştüğümüz Mili Eğitim Müdürü Mehmet Kemal Yılmaz, yasalarda okul yapılması için 20 dönüm arsa olması gerektiğini belirterek bunun da ancak tapu kadastronun onayıyla olacağını söyledi.

 

Mili Eğitim Müdürlüğü olarak kaymakamlıkla beraber Bismil'e bağlı 14 yerde okul yaptırdıklarını ifade eden Yılmaz, çalışmaların halende devam ettiğini, burada da arsa yasalara uygun verilerse okul yapabileceklerini kaydetti. (Hasan Gündüz - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.