40 derece sıcakta oruç tutup tarlada çalışıyorlar

40 derece sıcakta oruç tutup tarlada çalışıyorlar

Gaziantep’in Araban ilçesinde sarımsak tarlalarında çalışan tarım işçileri, 40 dereceyi bulan sıcağın altında oruç tutarak ibadetlerini yerine getirmeyi ihmal etmiyorlar.

Sarımsağı ile ünlü Gaziantep'in Araban ilçesindeki tarlalarda çalışan tarım işçileri, Ramazan ayını 40 dereceyi bulan sıcakta tarlalarda çalışarak geçiriyor. Sıcak havada çalışmalarına rağmen oruçlarını tuttuklarını belirten işçiler, 40 derecenin altında çalışmanın zor olduğunu, ancak Allah’ın emrini de yerine getirmekle mükellef olduklarını ifade ettiler.

Araban Ovası’nın en değerli ürünü olan, ilçe halkı tarafından “beyaz altın” olarak nitelendirilen ve yurt içi ile yurt dışında kalitesi ve dayanıklılığı ile kolayca pazar bulan meşhur Araban sarımsağının hasadı bu yıl Ramazan ayına denk geldi.

Sarımsağı zamanında yetiştirmek için Ramazan ayı ve aşırı sıcakta çalışmalarına rağmen oruç tutmayı ihmal etmediklerini belirten işçiler, oruç ibadetinin Allah’ın emri olduğunu ve şartlar ne kadar zor olsa da ibadetlerini yerine getirmek istediklerini dile getirdiler.

Sarımsak tarlalarında çalışan işçiler, sabahın erken saatlerinde işbaşı yapıp 14.00’e kadar çalıştıklarını ve alınlarının teriyle kazandıkları parayı hak ettiklerini söylediler.

"40 derece sıcakta sarımsak topluyoruz." diyen Süleyman Delioğlu, "Bir yandan da oruçlarımızı tutuyoruz. Ramazanda çalışmak elbette zor, ama rabbim sabrını veriyor." dedi.

“İhtiyaç olmasa kimse bu 40 derecenin altında çalışmaz”

İşlerinin çok yorucu ve çalıştıkları ortamın aşırı sıcak olmasına rağmen oruçlarını tuttuklarını belirten Delioğlu, şunları kaydetti:

“Allah herkesin yardımcısı olsun. Biraz zor oluyor ama mecburuz gelip çalışıyoruz. Buraya gelip çalışanlar ihtiyaçtan dolayı geliyor. İhtiyaç olmasa kimse bu 40 derecenin altında çalışmaz. Normal zamanlarda biz sabah 07.00’de gelip akşam saat 17.00’ye kadar çalışıyoruz. Ramazan ayından dolayı ise sahurdan sonra sabah saat 05.00’te geliyoruz 14.00’a kadar çalışıyoruz. İster istemez yoruluyoruz. En basiti hiç çalışmazsak bile güneşin altında kalmak zor. Toplam 5 grup çalışıyoruz. Her grup 30 kişiden oluşuyor. Günlük olarak kişi başı 8 kasa sarımsak topluyoruz. Bu da yaklaşık 100-150 kiloya tekabül ediyor.”

“Oruç Allah’ın emri, yerine getirmemiz gerekiyor”

Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi ve havaların ısınmasıyla çalışanların zorlandığını ancak ibadetlerini yerine getirdiklerini söyleyen Mustafa Güney ise “Bu son zamanlarda sarımsak Araban bölgesinin en büyük tarım gelirlerinden biri olmaya başladı. 10 bin dönüm ile başlayan sarımsak hasadı şimdilerde 50 bin dönüme kadar ulaştı. Rabbim herkese hayırlı ve bol kazançlar nasip etsin. Bu yıl sarımsak hasadı Ramazan ayına denk geldi. Daha önceleri Ramazan ayına denk gelmiyordu. Ama yine aynı şekilde sıcak oluyordu. Çalışma şartları yine de zor oluyordu. İşçiler günlük olarak 20 kiloluk kasaları dolduruyorlar. 7 kasa topluyorlar. Günde 10-15 ton sarımsak topluyoruz. Havalar 40 derece sıcak. Oruç da Allah’ın emri, yerine getirmemiz gerekiyor. İşimizi de yapmak zorundayız. Çalışmakta lazım. Elbette sıcak olduğundan dolayı çalışma şartlarımız zorlaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Geçimlerini sağlamak için oruçlu halde tarlada çalıştıklarını belirten Ali Merdan da “Ramazan ayında çalışmak zor oluyor. Bunun bir makinesi olsa çok güzel olurdu. Sabah saat 05.00’te tarlaya geliyoruz. Öğle saat 14.00 gibi gidiyoruz. Normal şartlarda saat 07.00’de gelip akşam saat 17.00’da gidiyorduk. Oruç tutanlar için çalışmak çok zor oluyor. 40 derece sıcakta oruç tutanlara Allah yardım etsin. Bir gölgelik olsa o şekilde çalışılsa iyi olur.”şeklinde konuştu.

Hasan Güvercinoğlu ise şunları söyledi: “Çok zorlanıyoruz ama mecburuz. Çünkü çalışmasak olmuyor. Günlük 12 saat çalışıyoruz. Sabah erkenden geliyoruz. Akşam eve varana kadar ise saat 20.00 oluyor. Sarımsak toplamak zor olmuyor ama sıcak bizi çok zorluyor. Çocuklarımızın rızkı ve kimseye muhtaç olmamak için çalışıyoruz.”

“Oruçlu halde rızkımızı kazanmak için çalışıyoruz”

Eşi çalışmadığı için kızı ile birlikte sarımsak tarlasında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Zeliha Korkmaz, “Eşim çalışmıyor. Çocuklarımın rızkını kazanmak için geliyoruz. Sahurda kalkıp geliyoruz. Akşama kadar çalışıyoruz. Bu sıcakta çalışmak zor olmaz mı? Gün boyu aç, susuz çalışıyoruz. Mecbur olduğumuz için bu oruçlu halde rızkımızı kazanmak için çalışıyoruz.” diye konuştu.

Oruç tutmanın Allah’ın emri olduğunu vurgulayan Tuba Korkmaz da “Bu sıcakta para kazanmak için geliyoruz. Zor oluyor ama oruç tutmak Allah’ın emridir. Zaten kendimiz için oruç tutuyoruz. Tutmasak olmaz. Sahurda geliyoruz. Öğle saat 14.00’a kadar çalışıyoruz. Sıcak ama orucumuzu da tutuyoruz. Hava sıcaklığı 40 derecenin üstünde. Günlük bu sıcağın altında 30 TL’ye çalışıyoruz. 30 TL bir şey değil.  Ama mecburuz.” diye belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.