45 dereceyi bulan sıcakta 100 TL yevmiye için çalışıyorlar

45 dereceyi bulan sıcakta 100 TL yevmiye için çalışıyorlar

Hava sıcaklığının zaman zaman 45 dereceyi bulduğu Gaziantep’te tarım işçileri, günlük 80 ve 100 TL yevmiye kazanabilmek için saatlerce güneşin altında fıstık hasadı yapıyor.

Gaziantep'in "yeşil altın"ı olarak adlandırılan, kentin dünyaca ünlü ve en önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığında hasat sezonunun başlamasıyla tarım işçileri, açık arazilerde 45 derece sıcaklığın altında gün boyu güneşin altında mesai yapıyor.

Aralarında çocuk, genç ve kadınların da bulunduğu tarım işçileri, sabahın ilk ışıklarında gittikleri fıstık bahçelerinde gün batımına kadar çalışıyor. Zaman zamanda 45 dereceyi bulan hava sıcaklıklarından dolayı zor anlar yaşayan tarım işçileri, günlük 80 ve 100 TL yevmiye ile çalışıyor.

Aşırı sıcak havaya rağmen günlük 80 ve 100 TL yevmiye almak için yoğun bir performansla çalışan ve günde yaklaşık 12 saat mesai yapan tarım işçileri, gün boyunca Antep fıstığı toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.

Yakıcı güneşin altında fıstık toplayan tarım işçileri, hem kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılamak hem de aile bütçesine katkı sağlamak için mücadele veriyorlar.

Fıstık bahçelerinde gün boyu 45 derece sıcaklık altında mesai yapan tarım işçileri, güneşten korunmak için uzun kollu kıyafetlerin yanı sıra başlarını şapka ve yüzlerini de tülbentle kapatıyor. Gün boyunca güneş altında çalışan tarım işçileri, sıcak hava dolayısıyla sık sık mola vermek zorunda kalıyor.

Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı her kesimden işçinin çalıştığı fıstık bahçelerinde tarım işçileri, sabah erken saatlerde başlayan zorlu mesailerinin akşam saatlerine kadar devam ettiğini belirtiyor.

Sıcak havada gün boyu fıstık bahçelerinde çalışan fıstık yetiştiricileri ve tarım işçileri, Antep fıstığında hasat sezonunun başlamasıyla gün boyu tarlalarda mesai yaptıklarını ve sıcak hava nedeniyle de çok zorlandıklarına dikkat çektiler.

Antep fıstığı hasadının başlamasıyla zorlu mesai dönemlerinin başladığını belirten işçilerden Mehmet Sağlam, 45 dereceyi bulan sıcakta 100 TL yevmiye için çalıştıklarını söyledi.

“45 derece sıcaklığın altında çalışmak çok da kolay olmuyor”

Her sene temmuz ayının başından eylül ayının sonuna kadar fıstık bahçelerinde çalıştıklarını belirten Sağlam, “45 derece sıcaklığın altında çalışmak çok da kolay olmuyor. Ama mecbur olduğumuz için çalışıyoruz, zor oluyor ama ne yapalım? Ailemizin geçimini sağlamak için idare ediyoruz. Çok şükür geçimimizi sağlıyoruz. Geçen sene fıstık bereketli idi, bu sene mahsul geçen seneye göre yüzde 30 civarında. Geçen sene bir ay çalıştık, bu sene herhalde 15 gün çalışacağız. Sıcak ve zor oluyor ama idare ediyoruz. Gün oluyor sıcaklık 50 dereceye kadar çıkabiliyor. Zor oluyor, sabah saat 05.00’te evden çıkıyoruz, tarlaya varana kadar 06.30 oluyor. Akşam da 17.00’da mesaimiz bitiyor, eve gelene kadar 18.30 oluyor. Yaklaşık 12-13 saat çalışıyoruz.” dedi.

“Maddi durumumuz iyi olmadığı için mecbur çalışıyoruz”

Üniversite birinci sınıf öğrencisi Muhammed Sağlam da, “Maddi durumumuz iyi olmadığı için mecbur çalışıyoruz. 45 derece sıcaklık altında çalışıyoruz. Hava çok sıcak, sabah saat 05.00’te tarlaya geliyoruz ve akşam 17.00’a kadar çalışıyoruz. Şanlıurfa’dan Nizip ilçesine çalışmaya geliyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Çalışmasak olmuyor. Aldığımız yevmiye de az ama Şanlıurfa'da iş olmadığı için mecburen Nizip’e geliyoruz. Yevmiye 80 lira alıyoruz. Sabah 05.00’te kalkıyoruz, tekrar eve gidene kadar akşam oluyor. Tarlada güneşin altında çalışıyoruz, elimize fıstık sakızı yapışıyor. Güneşin altında çalışmak çok zor ve bu yıl çok aşırı bir sıcaklık var ve sıcaklık bazen 50 dereceyi buluyor. Ama maddi durumumuz olmadığı için bu işlerde çalışıyoruz. Çalışmazsak olmuyor, başka bir gelirimiz yok. Okullarda pandemi nedeniyle kapalı kaldı, okulda yok mecburen çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Okul arkadaşlarım tatilde ama ben tarlada çalışıyorum”

Lise öğrencisi Celal Arslan ise ekonomik şartları elverişsiz olduğu için aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

“Sabah tarlaya geliyoruz ve akşama kadar çalışıyoruz. Hava çok sıcak, zorlanıyoruz. Ailemize destek olmaya çalışıyoruz. Okul arkadaşlarım tatilde ama ben tarlada çalışıyorum. Fıstık toplamak çok zor oluyor. Fıstık sakızı elimize yapışıyor. Günde 12-13 saat çalışıyoruz. Sabah 05.00’te tarlaya geliyoruz, akşam 17.00’a kadar çalışıyoruz. Fıstık hasadı bitince başka işlerde çalışıyoruz. Fakat fıstık toplamak daha zor oluyor.”

“Aileme katkı sağlamak istiyorum”

Aşırı sıcaklığa rağmen 12 saat boyunca bahçede fıstık topladıklarını anlatan lise öğrencisi Ramazan Arslan da, “Öğrenciyim, ekonomik durumumuzda iyi olmadığı için aileme katkı sağlamak istiyorum. Sabah 05.00’te ağabeyimle birlikte tarlaya geliyoruz, akşam 17.00’a kadar çalışıyoruz. Hava sıcak ama aileme destek olmak için çalışıyorum. Herkes tatilde ama bizde tarlada çalışıyoruz. Fıstık sakızı elimize yapışıyor, sıcaktan dolayı gün boyu terliyoruz. Güneşin altında çalışmak çok zor oluyor.” ifadelerini kullandı.


45 dereceyi bulan sıcakta 100 TL yevmiye için çalışıyorlar

45 dereceyi bulan sıcakta 100 TL yevmiye için çalışıyorlar

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.