650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması başarıyla tamamlandı

650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması başarıyla tamamlandı

Ilısu Barajı ile sulara gömülecek olan Batman'ın antik kenti Hasankeyf'te bulunan 650 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin, özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınma işlemi başarıyla tamamlandı.

Ilısu Barajı altında kalacak yaklaşık 12 bin yıllık bir geçmişi olan Hasankeyf'te, tarihi eserlerin taşınmasına başlandı. Ilısu Barajı HES projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na bugün sabahın erken saatlerinde taşınması yapıldı.

Başarıyla taşınma işlemi gerçekleştirilen Zeynel Bey Türbesi, bu sayede Türkiye'de bütünsel olarak taşınan ilk tarihi eser olma özelliğini de taşıyor.

Taşıma işlemi yaklaşık 16 milyon TL'ye mal olan projede özel platforma bindirilen türbenin taşınması 360 derece dönebilen tekerlekli yaylı sistemle gerçekleştirildi.

Bin 100 ton ağırlığındaki türbe, özel yapılan yolda 2 kilometre boyunca yaklaşık 5 saat boyunca taşındı.

Türbenin tarihçesi

Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunluların bıraktığı tek eserdir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu olup, Akkoyunlular ile Osmanlılar arasında cereyan eden Otlukbeli Savaşı’nda (1473 M.) hayatını kaybettiği belirtiliyor. (M.Fatih Akgül-İLKHA)






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.