AB: Savunma alanında gerekirse tek başımıza hareket edebilmeliyiz

AB: Savunma alanında gerekirse tek başımıza hareket edebilmeliyiz

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, birliğin savunma alanında kendini geliştirerek gerekirse tek başına hareket edebilir hale gelmesi gerektiğini söyledi.

"Tercihimiz her zaman ortaklarımızla birlikte hareket etmek. Ancak gerekli olması durumunda savunma alanında tek başımıza hareket edebilmeliyiz." diyen Mogherini, NATO ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi kurumlarla birlikte hareket etmenin her zaman öncelik taşıdığını söyledi.

AB Konseyi, bugün 25 üye ülke arasında ortak savunmayı geliştirmeyi amaçlayan Yapılandırılmış Daimi İş Birliği (PESCO) kapsamında 13 projeye daha onay verdiğini duyurmuştu.

Brüksel'de toplanan AB savunma bakanlarının onay verdiği 13 proje, bir devriye gemisi, sinyal bozucu sistemlerle balistik füze takip teknolojilerini kapsıyor.

Üye ülkeler arasında savunma alanında iş birliğini artırmayı hedefleyen Yapılandırılmış Daimi İş Birliği (PESCO) AB Konseyi kararıyla Aralık 2017'de kurulmuştu. PESCO'ya halihazırda 25 AB ülkesi katılıyor.

Fransa, 47 ortak projenin yürütüldüğü PESCO'nun en büyük destekçisi. Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD öncülüğündeki NATO'nun etkisini kaybettiğini ve AB içinde daha güçlü savunma iş birliği olması gerektiğini savunuyor. Fransa söz konusu 47 projenin çoğunda Almanya, İtalya ve İspanya ile birlikte liderlik edecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler