ABD Başkanı Biden: İran'a nükleer yaptırımları kaldırmayacağız

ABD Başkanı Biden: İran'a nükleer yaptırımları kaldırmayacağız

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin İran'a yönelik nükleer yaptırımları kaldırmayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, CBS muhabirinin sorularını yanıtladı.

Biden, muhabirin, "ABD, İran'ı müzakere masasına geri getirmek için önce yaptırımları kaldıracak mı?" sorusuna "Hayır" diye yanıt verdi.

Muhabirin, bunun üzerine, "Önce uranyumu zenginleştirmeyi bırakmaları mı gerekiyor?" sorusuna Biden, başını sallayarak "Evet" yanıtını verdi.

2015'te ABD ve diğer dünya ülkeleri, İran'ın nükleer programında kısıtlamalara gitmesi şartıyla ülkeye ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018'de anlaşmadan geri çekildi ve yaptırımları yeniden uygulamaya koydu. Seçimleri kazanan Biden da anlaşmaya geri dönmeyi planladıklarını söylemişti.

Ocak ayı başlarında İran, gelişmiş uranyum zenginleştirmeye devam ettiğini duyurdu.

İran İslam Cumhuriyeti Rehberi Ali Hamanei de bugün yaptığı açıklamada, "İran'ın Nükleer Anlaşma kapsamındaki taahhütlerine dönmesini istiyorlarsa, ABD pratikte yaptırımları tamamen kaldırmalı ve sonra yaptırımların düzgün bir şekilde kaldırıldığını doğrulayıp görmeliyiz. O zaman biz Nükleer Anlaşma çerçevesindeki taahhütlerimizi uygulamaya döneceğiz. Bu İran'ın kesin politikasıdır ve ülke yetkilileri de bunun üzerinde görüş birliğine sahipler." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de geçtiğimiz kasım ayında, Biden'ın, Trump tarafından uygulanan yaptırımları kaldırması halinde ülkesinin taahhütlere "otomatik olarak" geri döneceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler