ABD Büyükelçiliği’nden "Sevilla Haritası" açıklaması: "Hukuki bir önemi yok"

ABD Büyükelçiliği’nden "Sevilla Haritası" açıklaması: "Hukuki bir önemi yok"

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz geriliminde gündeme gelen "Sevilla haritası" tartışmasına ilişkin ABD Büyükelçiliği’nden açıklama geldi. Açıklamada, "ABD, Sevilla Haritası'nın hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmemektedir." denildi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Sevilla Haritası'yla ilgili "ABD prensip gereği diğer devletlerin deniz yetki alanlarıyla ilgili itilaflarda herhangi bir pozisyon almamaktadır." ifadesi kullanıldı.

İngilizce ve Türkçe olarak paylaşılan açıklamada, ABD’nin Sevilla Haritası'nın hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmediği de belirtildi ve "Avrupa Birliği'nin de Sevilla Haritası'nı hukuki bağlayıcılığı olan bir belge olarak değerlendirmediğini görmekteyiz." denildi.

Sevilla Haritası nedir?

Sevilla Haritası, 2000'li yılların başında Sevilla Üniversitesi'nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos'un Avrupa Birliği'nin talebi üzerine, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz'deki MEB (Münhasır ekonomik bölge) anlaşmazlığının çözümü için hazırladığı bir çalışma. Bu yüzden Sevilla Haritası ismiyle anılıyor.

Bu harita, Yunanistan'ın kıta sahanlığını Türkiye'ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adalarının sınırlarına göre çiziyor. Böylece haritanın iddiasına göre Meis Adası'ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı, güneye doğru Akdeniz'in ortasına kadar iniyor ve Türkiye'ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor.

Türkiye ise bu haritanın haksız bir şekilde MEB haklarını çiğnediğini söylüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.