ABD, Küba'yı "teröre destek veren ülkeler" listesine tekrar ekledi

ABD, Küba'yı "teröre destek veren ülkeler" listesine tekrar ekledi

​Görevdeki ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi, uluslararası terörizmi destekleyen devletler listesine Küba'yı bir kez daha ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, teröristlere sığınak sağlayarak uluslararası terör eylemlerine defalarca destek veren terörizmin sponsorları olan devletler listesine Küba'yı da ekledi." dedi.

Pompeo'ya göre Küba, ülkede yaşayan Kolombiyalı solcu radikal isyancı grup "Ulusal Kurtuluş Ordusu" (ANO) 'nun liderlerini iade etmeyi reddetti. 

Pompeo buna ek olarak "Küba'nın siyasi amaçlı şiddet suçlamasıyla aranan birkaç ABD'li suçluyu barındırdığını savunuyor.

Pompeo, kararın Küba ile belirli ticaret türlerinde yer alan kişilere ve ülkelere karşı yaptırımlar uygulama olasılığı anlamına geldiğini belirtti.

ABD-Küba ilişkileri

Amerika Birleşik Devletleri, Küba'daki Amerikan topraklarının kamulaştırılmasına karşılık 1961'de Küba ile diplomatik bağlarını kopardı. Ardından Washington, ülkeye ticari ve ekonomik ambargo uyguladığını duyurdu. 1982'de Küba, ABD'nin terörizme sponsorluk yapan devletler listesine dahil edildi. Aralık 2014'te, dönemin ABD Başkanı olan Barack Obama, Washington'un Havana'ya yönelik önceki politikasının işe yaramadığını kabul etti ve ikili ilişkileri normalleştirme ve Küba karşıtı yaptırımları hafifletme yönünde bir hareketin başladığını duyurdu. 2015 yılında Obama yönetimi Küba'nın listeden çıkarıldığını duyurdu.

İki ülke arasındaki yakınlaşma, Ocak 2017'de Cumhuriyetçi Trump'ın ABD'yi devralmasının ardından durdu. Trump yönetimi, ABD vatandaşların Küba'ya seyahat kurallarını sıkılaştırdı ve Küba ordusu tarafından kontrol edilen örgütlerle iş yapmayı yasakladı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.