ABD onlarca ülkede seçimlere bizzat müdahale etti

ABD onlarca ülkede seçimlere bizzat müdahale etti

​Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Jack Goldsmith, ABD'nin başka ülkelerdeki seçim müdahaleleri hakkında kaleme aldığı makalede ABD'nin pek çok örtük ve aleni seçim müdahalelerine dahil olduğunu belirtti.

ABD'de 2016’da gerçekleşen başkanlık seçimlerinden bu yana süregelen Rusya’nın seçime müdahale ettiği yönündeki tartışmalara işaret eden Goldsmith, 2020 seçimleri açısından bu tartışmaların yeni boyutlar kazandığını belirtti.

ABD Ulusal Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi direktörü William Evanina; Rusya, Çin ve İran’ın seçimleri etkilemeye yönelik muhtemel çabalarına dair uyarıda bulunmuştu. 

ABD ve Sovyetler Birliği/Rusya 117 seçim müdahalesine karıştı

Goldsmith, tarihçi Dov Levin'in, "Meddling in the Ballot Box/Oy Sandığına Burnunu Sokmak" adlı kitabında ABD ve Sovyetler Birliği/Rusya'nın örtük veya aleni biçimde yabancı ülkelere yönelik 117 seçim müdahalesinde bulunduğunu kaleme aldığına değindi.

Levin, 1946 ve 2000 arasında bu müdahalelerin çeşitli adaylara veya partilere yardım etmek ya da engel olmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyleyerek ABD’nin sözkonusu olayların 81’inden sorumlu olduğu ve bunun da toplamın yüzde 69’una denk geldiğine kaleme aldı. 

Goldsmith'in makalesine göre, ABD müdahalelerinin en ünlü örneklerinden biri Soğuk Savaş döneminde 1948’de CIA’in komünist adayların İtalya’daki seçimlerde yenilgiye uğramasını sağlamak için kamu çabalarını gizlice desteklediği zaman gerçekleşti.

CIA'nın tercih edilen İtalyan siyasetçilere milyonlarca dolar akıttığı da makalede belirtilen başka bir husus.

Makaleye göre ABD, Soğuk Savaş’ın ardından diğer ülkelerin seçimlerine müdahale etmeye dair çekince duymaya ve yönetimdeki bölünmeler artsa da seçimlere müdahale uygulamaları devam etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.