ABD UCM’nin siyonist işgal rejimi hakkında başlattığı soruşturmaya karşı çıktı

ABD UCM’nin siyonist işgal rejimi hakkında başlattığı soruşturmaya karşı çıktı

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin işgal altındaki Filistin topraklarında savaş suçu işlenmesi ile ilgili soruşturma başlatma kararına tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Filistin meselesiyle ilgili soruşturma başlatmasından dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını ve bu soruşturma kararını kabul etmediklerini söyledi.

Blinken açıklamasında, "ABD bu karara kesinlikle karşıdır ve karardan dolayı derin hayal kırıklığı içindedir. UCM'nin bu konu üzerinde hiçbir yargı yetkisi yoktur. israil UCM'nin tarafı değildir ve mahkemenin yargı yetkisine razı değildir." ifadelerini kullandı.

Blinken, işgal altındaki Filistin'in bağımsız bir devlet olma yeterliliğine sahip olmadığını ve bu yüzden UCM'ye üye olamayacağını belirterek, bu bağlamda da UCM’nin Filistin topraklarında soruşturma yürütemeyeceğini savundu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, siyonist işgal rejiminin 1967’de işgal ettiği Filistin topraklarında savaş suçu işlemesi ile ilgili resmi soruşturmanın başlatıldığını duyurmuştu.

Başsavcı Fatou Bensouda, söz konusu ön incelemenin, Filistin'in, 2 Ocak 2015'te mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşması'nı imzalaması ve 1 Ocak 2015'te UCM'ye verdiği, Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili mahkemenin otoritesini 13 Haziran 2014 itibarıyla kabul ettiğine dair beyanı üzerine açıldığını açıklamıştı.

UCM ilk derece dairesi 5 Şubat 2021'de verdiği kararda Mahkemenin Gazze, Batı Şeria, Kudüs ve diğer Filistin topraklarında işlenen suçları soruşturmak için yargı yetkisine sahip olduğuna ve Filistin'in Mahkemeye taraf devlet olduğuna hükmetmişti. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.