ABD’den, Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı boru hattı projelerine yaptırım tehdidi

ABD’den, Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı boru hattı projelerine yaptırım tehdidi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, projelere yatırım yapan firmaları "Ya şimdi çıkın ya da sonuçlarına katlanın" sözleriyle tehdit etti.

Pompeo, 2017 yılında yürürlüğe giren Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele (CAATSA) yasasının uygulama çerçevesini belirleyen yönergenin güncelleneceğini ve Rus doğalgazını Almanya ve Avrupa’ya taşıması planlanan ve tamamlanmak üzere olan boru hattı projelerinin de yasa kapsamına alınacağını açıkladı.

Konuya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Rus enerji ihracatı boru hatlarına yatırım yapanların, mali destek verenlerin, boru hatlarının döşenmesinde kullanılan gemilerin ve bununla bağlantılı her türlü mühendislik hizmetinin yaptırımların hedefi olabileceği belirtildi.

Fazla miktarda doğalgaz rezervi bulunan ABD, sıvılaştırılmış doğal gazını Avrupa’ya ihraç etmeye çalışıyor. Aynı ABD, bu projelerin tamamlanması halinde Avrupa'nın güvenliğine zarar vereceği, Rusya'nın enerji kaynaklarını Avrupalı ortakları ve müttefikleri üzerinde baskı kurmak amacıyla kullanma imkanını güçlendireceği ve Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirme sürecini engelleyeceğini öne sürüyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.