AB’de kimlik kartlarına zorunlu parmak izi uygulaması

AB’de kimlik kartlarına zorunlu parmak izi uygulaması

Avrupa Birliği içinde sıkılaştırılan güvenlik önlemleri kapsamında kimlik kartlarında parmak izi uygulamasının zorunlu hâle getirilmesi planlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, Komisyonun AB sınırları içindeki güvenlik önlemlerinin artırılması kapsamında kimlik kartlarında zorunlu parmak izi uygulamasını hayata geçirme hazırlığında olduğunu söyledi.

"Teröristlere ve suçlulara hareket alanı kalmayıncaya ve bunların saldırı düzenlemelerine olanak verecek her türlü araç ortadan kaldırılıncaya kadar önlemleri sıkılaştırmalıyız." diyen Avramopulos, "Bu; şüphelilerin para, sahte belgeler, silah ve patlayıcılara erişimlerinin ve fark edilmeden sınırlarımızı geçmelerinin önüne geçilmesi gerektiği anlamına geliyor." diye konuştu.

Alman Die Welt gazetesinin haberine göre yasa tasarısı, kimlik kartlarına parmak izi ve diğer biyometrik verilerin dâhil edilmesini öngörüyor. AB vatandaşlarına ait pasaportlarda hâli hazırda bulunan uygulamayla sahte belge kullanımının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

AB Komisyonu iki yıldan uzun bir süredir "güvenli bir birlik" hedefi doğrultusunda yeni düzenlemelere gidiyor. Söz konusu düzenlemelerin önceliği ise, "saldırıları önleyebilmek için şüphelilerin kimliklerini zamanında tespit edebilmek."

Güvenlik birimlerinin yetkinliğinin artırılmasının yanı sıra, üye ülkelerin ulusal kurumları arasında daha güçlü bir iş birliğine gidilmesi, veri bankaları arasında bağlantı sağlanması ve internet kontrolünün yoğunlaştırılması bu önlemlerden bazıları.

Kimlik kartında parmak izi uygulaması Almanya'da isteğe bağlı. Birleşik Krallık'ın da aralarında olduğu bazı ülkelerde ise kimlik kartı uygulaması dahi bulunmuyor. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.