ABD'nin ambargoları çocukların hayatına mal oluyor

ABD'nin ambargoları çocukların hayatına mal oluyor

Cildin çok kolay bir şekilde kabarmasına ve aşınmasına neden olan bir grup genetik deri hastalığına yakalanan İranlı çocuklar, tıbbi malzeme ve ekipman bulunmadığı için tedavi edilemeyerek hayatını kaybediyor.

İran, ABD'nin Nükleer Anlaşma'dan çekilmesiyle birlikte başlayan yaptırımlardan ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.

En temel insani yardımların İran'a girmesini engelleyen ABD, hastalığa yakalanan çocukların ölümüne neden oluyor.

ABD'nin, sağlık sektöründe temel ihtiyaç olan ilaç ve ekipmanların ülkeye girişini engellemek için yaptırım ve ambargo uyguladığı İran'da, kelebek hastalığı ya da Epidermolizis Bülloza hastalığına yakalanan çocuklar hayatını kaybediyor.

Daha önce Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Almanya'nın finansmanı ile kelebek hastalığına yakalanan çocuklara yaklaşık 6 ton özel pansumanlar hazırlayarak İran'a göndermişti.

ABD'nin, Nükleer Anlaşma'dan çekilmesiyle birlikte uyguladığı ambargo nedeniyle İran'a ilaç ve tıbbi ekipman gönderilemiyor.

ABD, insani temel malları, özellikle ilaçları ve tıbbi ekipmanları yaptırımlardan muaf tuttuğunu kamuoyuyla paylaşsa da bu temel ihtiyaçların ülkeye girişine izin vermiyor.

ABD'nin ambargosu nedeniyle özellikle kronik hastalığa sahip olanlar, kanser hastaları ve organ nakli bekleyen hastalar başta olmak üzere, yüzlerce ağır hasta ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle ölümle pençeleşiyor.

ABD tarafından, İran'a karşı uygulanan aşırı yaptırımlar nedeniyle daha önce özellikle EB'li çocukların ve bu hastalığa yakalananların tedavisi için İran'a pansuman, ilaç ve tıbbi malzeme gönderen şirketler, bu temel insani ihtiyaçları göndermekten vazgeçmiş ve şu ana kadar da alternatif bir çözüm bulunamadı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler