ABD'nin ardından İngiltere de Yemen'de Suudi rejiminden desteğini çekiyor mu?

ABD'nin ardından İngiltere de Yemen'de Suudi rejiminden desteğini çekiyor mu?

İngiltere Gölge Dışişleri Bakanı Lisa Nandy yaptığı açıklamada "Hükümetin Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşına verdiği destek sadece ahlaki açıdan yanlış değil, İngiltere'yi giderek dünya sahnesinde yalnız bırakıyor" dedi.

Nandy, "Bakanlar, artık Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmak ve İngiltere'nin dünyanın en kötü insani krizine neden olan bir çatışmadaki rolünü sona erdirmek için gecikmiş eylemlerde bulunmalı" ifadesini kullandı.

Eski bir Dışişleri Bakanı ve Uluslararası Kurtarma Komitesi başkanı olan David Miliband, BBC'ye yaptığı açıklamada, savaşın sona ermesinde "açıkçası İngiltere'nin oynayacağı önemli bir rol" olduğunu söyledi.

Miliband, ABD ve İngiltere'yi Husi hareketinin uluslararası bir "terör örgütü" olarak tanımlanmasını yeniden düşünmeye çağırdı ve "büyük bir yardım infüzyonu" ve "siyasi ve diplomatik eylem" ile ateşkes çağrısında bulundu.

İngiltere, Suudi rejimine 5,4 milyar sterlinlik silah sattı

Mart 2015'te bombalama başladığından bu yana İngiltere, Suudi rejimine çoğu bomba ve uçak olmak üzere en az 5,4 milyar sterlinlik silah satışında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü İngiltere'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika savunma direktörü Philippe Nassif, "Yemen'de daha fazla savaş suçunun işlenmesini önlemek için Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a tüm silah satışlarının engellenmesi gerektiğini" söyledi.

ABD ve İngiltere'nin desteğini arkasına alan Suud rejimi, BAE ve bazı diğer Arap rejimleriyle beraber Mart 2015'ten bu yana Yemen'e saldırı düzenlerken bu ülkeyi havadan, karadan ve denizden kuşatma altına almış bulunuyor.

Söz konusu saldırılarda şimdiye kadar binlerce Yemenli hayatını kaybederken yüz binlercesi yaralanmış, milyonlarcası da yerinden edilmiş durumda.

Dünya Sağlık Örgütünden Yemen uyarısı

Dünya sağlık Örgütü, Yemen'de kanser hastalığına yakalanan vatandaşların tedavisi için gerekli mali kaynakların temin edilmemesi durumunda 35 bin Yemenli vatandaşın hayatını kaybedebileceğini bildirdi.

Daha önce de birçok uluslararası insan hakları kuruluşu Suud rejiminin saldırıları altında olan Yemen'de insani krizin tırmanışı konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.