ABD'nin Dinlemelerine Karşı Almanya Sistem Değiştirdi

ABD'nin Dinlemelerine Karşı Almanya Sistem Değiştirdi

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) 30 yıllık GSM şifrelerini kırdığı ve 5 milyar telefonu tespit edip dinleme yaptığı ortaya çıktı.

Amerikan istihbaratı eski çalışanı Edward Snowden'ın ifşa ettiği belgelerin ortaya çıkardığı skandallara her gün bir yenisi ekleniyor. ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun, 30 yıllık GSM şebekelerinin şifrelerini ele geçirdiği, bu sayede de herkesi dinleyebilecek kapasitede olduğu ortaya çıktı.

5 MİLYAR TELEFONU TESPİT EDEBİLİYOR

Geçtiğimiz haftalarda ülke dışında kullanılan 5 milyar cep telefonunun konumunu her gün tespit ettiği ortaya çıkan Nsa'in dünyanın pek çok ülkesindeki GSM şebekelerini dinleyebildiği belirlendi. Washington Post gazetesinin haberine göre, GSM'in şifreleme sistemini çözen Nsa herkesin cep telefonu görüşmelerini dinleyebiliyor.

30 YILLIK ŞİFRELERİ KIRDILAR

Washington Post Gazetesinin eski Nsa çalışanı Edward Snowden'ın açıkladığı belgelere dayanarak verdiği haberde, Nsa'in GSM'in 30 yıllık güvenlik şifrelerini kırdığı öne sürüldü. Söz konusu şifreleme sistemi, cep telefonu görüşmelerinin dinlenmesini engelliyor.

MERKEL'DE BU YÖNTEMLE DİNLENDİ

NSA'in şifreleme sistemini kırarak cep telefonu görüşmelerinin büyük bir bölümünü dinleyebildiği kaydedildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun da bu yöntemle dinlendiği tahmin ediliyor.

ŞİFRELEMELER ZAYIF KALIYOR

Berlin'deki Güvenlik Araştırmaları Laboratuvarı Başuzmanı Karsten Nohl'e göre, dünyadaki cep telefonlarının çoğu halen 1980'lerde geliştirilen 2G teknolojisinde kullanılan A5/1 şifreleme yönte­miy­le ça­lı­şı­yor. Bun­la­rın da yüz­de 80'i en azın­dan ba­zı gö­rüş­me­le­rin­de ya za­yıf şif­re­le­me kul­la­nı­yor ya da şif­re­le­meden hiç yararlanmıyor. Bu da tek­nik ola­rak her­ke­sin te­le­fo­nu­nun din­le­ne­bi­le­ce­ği an­la­mı­na ge­li­yor.

100 BİN KAT DAHA GÜÇLÜ

Gazetenin yayınladığı belgede, daha gelişmiş teknolojiye sahip 3G ve 4G ile çalışan telefonlardaki şifrelemenin çözülüp çözülemeyeceğine dair bir bilgi yer almadı. Nohl'e göre, A5/3'ü deşifre etmek için A5/1'e göre 100 bin kat daha fazla bilgisayar gücü gerekiyor.

ALMANYA SİSTEMİ DEĞİŞTİRDİ

Merkel'in cep telefonlarının Nsa tarafından dinlenildiğinin anlaşılmasından sonra Almanya'nın iki büyük GSM şirketi A5/3 sistemine geçeceklerini açıkladı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler