Adliyeye yansıyan olaylarda artış var

Adliyeye yansıyan olaylarda artış var

Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, adliyeye yansıyan olaylarda artış olduğunu söyledi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, 2018 değerlendirme toplantısı yaptı. Adliye binasında yapılan toplantıda konuşan Başsavcı Ahmet Bektaş, son 4 aydır kentte görev yaptığını hatırlatarak, özellikle uzlaşma ve arabuluculuğun arttığına işaret etti.

Vatandaşın adalet hizmetine erişmesi ve adaletin tesis edilmesinin başlangıç noktasının savcılık makamları olduğunun altını çizen Bektaş, 2018 yılında gelen evrakların yüzde 85 oranında karara bağlandığını, bunun Türkiye ortalamasının üstünde bir oran olduğunu dile getirdi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Mardin'de de adli hizmetlerin yürütülmesinde artış yaşandığını, 2018 yılında adli vakalarda yüzde 18 ile yüzde 20 arasında artışın gerçekleştiğini belirten Bektaş, "Bütün suçlarda olduğu gibi anayasal düzene karşı işlenen suçlarda da bir artış söz konusudur. 2018 yılında, Cumhuriyet Başsavcılığımıza intikal eden adli olay sayısı 15 bin 251 olmuş. 2017 yılını ise 13 bin 5 hazırlık evrakı ile kapatmışız. Bizim için önemli olan vatandaşın adalet hizmetine erişmesi, hakkın, hukukun tesis edilmesinin başlangıç noktası cumhuriyet başsavcılıklarıdır. Yani savcılık aşamasıdır. Buraya yansıyan evrak tabii ki önemli ama önemli olan bunu bu şekilde karara bağlamak, eğer dava açılacaksa bunu mahkemelere iletmek, yeterince delil yoksa da bitirilip hem mağdur hem şüpheli açısından stresli yargılama aşamasına son verme, temel amacımız. Bizim başarı oranımız gelen evrakın yüzde kaçını karara bağlayıp bitirdiysek, oran yükseldikçe orada başarı var diyebiliriz. 2018 yılında gelen evrakın yaklaşık yüzde 85 oranında bir karara bağlama süreci yaşamış. Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyleyebilirim. Yaşanan onca olumsuzluğa rağmen, adliyemizin fiziki yetersizliği, personel sayısının azlığına rağmen çıkarılan evrak azımsanmayacak kadar önemlidir. Mardin ilinin konumu, sınıra olan yakınlığı, sınır hattının uzunluğu, terör dediğimiz anayasal düzene karşı işlenen suçlar alanında da bir artış söz konusudur. 2018 yılında çevre ülkelerde yaşanan olayların ülkemize yansıması, ülke içerisinde gelişmelerden dolayı sayı artmış durumdadır." dedi.

"Büyük başarı elde ettiğimizi söyleyebilirim"

Adalet hizmeti açısından önemli olanın gelen evrakların karara bağlanması olduğunu kaydeden Bektaş, "Suçun tipi, şüphelinin profili bizim için hiç önemli değildir. Önemli olan bu dosyayı bir şekilde karara bağlamaktır. Cumhuriyet savcısı sayısının arttırılması ile büyük bir başarı elde ettiğimizi söyleyebilirim." diye konuştu.

"Uzlaşma ve arabuluculuk anlaşmaları artıyor"

Yaklaşık 4 aydır Mardin'de olduğunu hatırlatan Bektaş, uzlaştırma oranlarını da paylaştı. Bektaş, "Yüzde 40’larda olan uzlaştırma oranını yılsonu itibarıyla yüzde 63 bandına getirdik. Bu önemli bir rakamdır. Yıl boyu bu çabayı sarf edip çalışma yapılmış olsaydı belki de yüzde 80’in üstüne de çıkabilirdi. Hedefimiz 2019 yılında Uzlaşma Kurumu’nu daha da etkin hale getirip eksiklikleri giderip daha önemli bir aşama getirmektir. İnşallah başarılı oluruz." dedi.

"Mardin’e yeni hizmet binası yapılacak" 

Fiziki şartları yeterli olmadığı için mevcut binanın yerine yeni bir adliye binası yapılacağını belirten Bektaş, projesinin hazırlandığını, yakın zamanda ihale aşamasına geçileceğini dile getirdi.

Bektaş, sözlerine şöyle devam etti: "Burada adalet hizmetlerinin gecikmesi, bazen sürüncemede kalmasının nedenlerinden biri de adliyemizin maalesef fiziki olarak imkânlarının yetersiz oluşundadır. Bir şekilde adliyeye yolu düşen bir insanın bunu gözlemlenmesi çok makul, çok doğaldır. Fiziki koşullarının düzeltilmesi anlamında bakanlığımızın da çeşitli çalışmaları oldu. Biz de yerelde bizim üzerimize düşen hususları yerine getirerek, tahsis edilen bir yerin işlemlerini son aşamaya getirdik. Şimdi tam yerini söylememem doğru olmaz. Mardin yeni adalet sarayının projesi de çizildi, artık son aşamaya gelmiş durumda. Birkaç ay içerisinde İnşallah bir aksilik olmazsa yeni adliye hizmet binasının projesi ihale aşamasına gelecek ve kısa bir sürede bakanlığımızın olanakları ölçüsünde ihalesi yapılıp inşallah daha düzgün, Mardin’e daha yakışan, hizmetlerin daha hızlı ve etkin yürütüldüğü hizmet binasına Mardin kavuşmuş olacak."

"Teslim olan PYD’lilerin sayısında artış var"

Bir gazetecinin teslim olan PYD’lilerin sayına ilişkin sorusu üzerine Bektaş, "Gerek ülke içerisinde faaliyet yürüten bölücü terör örgütü elemanları, gerekse de onlarla birlikte hareket eden PYD ve değişik harf gruplarından oluşan terör örgütünün elamanları ülke içine gelip teslim olup adli işlemleri yapılan kişi sayısı bayağı var. Tam sayı söylemem doğru değil, çünkü şu an öyle bir veri elimde yok." dedi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler