AFAD'tan Rize’de meydana gelen aşırı yağışlarla ilgili açıklama

AFAD'tan Rize’de meydana gelen aşırı yağışlarla ilgili açıklama

​Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Rize'de sel sularına kapılarak kaybolan 3 vatandaşın cesedine ulaşıldığını 1 kişinin ise arama kurtarma çalışmasının devam ettiğini belirtti.

AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, il genelinde, 13 Temmuz tarihinde başlayıp 14 Temmuz Çarşamba günü akşam saatlerinde şiddetini artıran yağışlar nedeniyle Güneysu ve Çayeli ilçeleri başta olmak üzere il genelinde sel ve su baskınları meydana geldiği hatırlatıldı.

Bölgede, 89’u AFAD personeli olmak üzere Jandarma, JAK, Sahil Güvenlik Komutanlığı, UMKE, itfaiye, DSİ ve İDAK kurumlarından toplam 297 personel görev yaptığı belirtilen açıklamada, bölgedeki çalışmalar 49 araç, 1 gemi ve 2 helikopter sürdürüldüğü ifade edildi.

Arama kurtarma çalışmaları

Arama kurtarma çalışmaları ile ilgili de bilgi verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yürütülen çalışmalar sonucunda Merkez Muradiye beldesinde 2, Güneysu ilçesinde 1, Güneysu’ya bağlı Ballıdere köyünde 3 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Muradiye beldesinde 1, Güneysu Tepebaşı köyünde 1 vatandaşımızı arama çalışmaları kesintisiz devam etmektedir.

Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından toplam 2 helikopter görevlendirilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı 30 gemi personeli ile 1 sahil güvenlik gemisi ve 5 dalıcı personeli ile Taşlıdere mevkiinde arama çalışmalarına devam etmektedir.

AFAD’a bağlı İl Müdürlüklerinden 29, Emniyet Genel Müdürlüğünden 10 olmak üzere toplam 39 dalgıç görevlendirilmiştir.

Zarar tespit çalışmaları

Açıklamada, İl Defterdarlığı tarafından Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy belediyelerinde 8 personel, 4 ekip halinde zarar tespit çalışmaları yürütüldüğü bilgisi verildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İlbank Bölge Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 16 personel, Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy belediyelerinde 4 ekip halinde hasar tespit çalışmalarına başlandığı ifade edildi.

Ulaşım alt yapı çalışmaları

Sel ve heyelan nedeniyle 72 köy yolunun kapalı olduğu belirtilen açıklamada, "İl Özel İdare yol ağında toplam 29 iş makinası 50 personel ile çalışmalar yürütülmektedir. Trabzon Büyükşehir Belediyesinden 1 kombi vidanjör, 1 normal vidanjör, 1 ekskavatör, 4 kamyon Güneysu İlçesine görevlendirilmiştir. Karayolları ağında kapalı yol bulunmamaktadır. Karayolları ağında toplam 6 farklı noktada 37 iş makinası ve toplam 40 personel ile çalışmalar sürdürülmektedir. Halihazırda yürütülen çalışmalara destek olmak amacıyla çevre illerden 7 ekskavatör ve 5 yükleyici araç bölgeye sevk edilmiştir." denildi.

24 bin aboneye elektrik verilemiyor

İl genelinde 288 trafo merkezinde toplam 24 bin aboneye enerji verilemediği belirtilen açıklamada, arızaların giderilmesine yönelik çalışmalara başlandığı bildirildi.

Tahliye, yerleştirme ve planlama

Çayeli Büyükköy Beldesinde 7 farklı noktada 35 kişi, Güneysu ilçesinde 4 farklı noktada 20 kişi, Muradiye beldesinden 3 kişi, Merkez Karayemiş’ten 30 kişi, Ambarlık köyünden 15 kişi olmak üzere toplam 103 kişi tahliye edildi.

Güneysu Merkez Mahallesin'den tahliye edilen 15 kişi, Güneysu Spor Lisesi yurduna yerleştirildi.

Güneysu Belediyesi, Çayeli İlçesi Büyükköy Beldesi, Madenli Beldesi ve Muradiye Beldesi’nde Kızılay tarafından ikram dağıtımı gerçekleştirildi.

AFAD'tan Rize’de meydana gelen aşırı yağışlarla ilgili açıklama

AFAD'tan Rize’de meydana gelen aşırı yağışlarla ilgili açıklama

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.