Afganistan, ABD ile Müzakerleri Askıya Aldı

Afganistan, ABD ile Müzakerleri Askıya Aldı

Afganistan'da hükümet, ABD ile yürütülen güvenlik anlaşması müzakerelerinin dördüncü etabını askıya aldığını açıklarken, kararın, Taliban'ın Katar'ın başkenti Doha'da ofis açmasından sonra alınması dikkati çekti.

Afganistan'da hükümet, ABD ile yürütülen güvenlik anlaşması müzakerelerinin dördüncü etabını askıya aldığını açıklarken, kararın, Taliban'ın Katar'ın başkenti Doha'da ofis açmasından sonra alınması dikkati çekti.

Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Afgan ve ABD'li heyetler arasında başkent Kabil'de halen müzakerelerine devam edilen ikili güvenlik anlaşması görüşmeleri, Washington yönetiminin eylem ve söylem farklılığından dolayı askıya alınmıştır" denildi.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, hükümetinin bu kararı, Taliban'ın Doha'da ofis açmasından sonra aldığına işaret etti.

Taliban'ın Doha'da ofis açmasına karşı olmayan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, görüşmelerin ABD ile Taliban arasında değil, doğrudan Afganistan Yüksek Barış Konseyi ile Taliban arasında yapılmasını talep ediyor. Karzai ayrıca, müzakerelerin başlamasının ardından bu görüşmelerin Afganistan'a taşınmasını istiyor. 

Afganistan Yüksek Barış Konseyi yetkilileri de Katar'daki büronun, Taliban'a ait bir siyasi büro değil, iki taraf arasında yürütülecek barış görüşmeleri için açılmış bir adres olarak görülmesini istiyor. 

Karzai, Washington yönetiminin doğrudan Taliban ile masaya oturmasını, Kabil hükümetini hiçe sayarak Taliban'a siyasi anlamda bir kimlik kazandırmak olarak görüyor. 

Afganistan, olası barış görüşmelerinin tek adresinin Afganistan Yüksek Barış Konseyi olduğunu dile getirirken Taliban, "Amerikan kuklası" olarak tanımladığı Hamid Karzai hükümeti ile doğrudan görüşmelere yanaşmıyor. Taliban, Karzai hükümeti yerine Washington'la masaya oturmayı tercih ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.