Afganistan'da en güçlü aday kaybetti, itirazlar yükseldi

Afganistan'da en güçlü aday kaybetti, itirazlar yükseldi

Afganistan'da 14 Haziran günü ikinci turu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına, seçimin favori adayı Abdullah Abdullah karşı çıkıyor ve seçimlere hile karıştırıldığını savunuyor

Afganistan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan ve şimdiye kadar seçimlerin favorisi olarak gösterilen Dr. Abdullah Abdullah seçim sonuçlarına itiraz etmeye hazırlanıyor. Diğer taraftan Dr. Abdullah'ın rakibi Eşref Gani de zaferini ilan etmeye başladı.

Afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun resmi sonuçlarının 2 Temmuz'da açıklanacağı duyurulmuştu. Sonuçlar resmi olarak açıklanmadı ancak ikinci turda yarışan adaylardan Eşref Gani, yaptığı açıklamada, kendi seçim kampanyasını yürüten ekibin sandıklardan alınan verilerle gerçekleştirdikleri oy sayımları sonucunda Abdullah Abdullah'a 1 milyon 300 bin oy fark attığını ileri sürdü.

Seçimlerin ilk turunda oyların yüzde 46'sını alan Abdullah Abdullah ise, ilk turda yendiği rakibinin ikinci turda bu kadar oy farkıyla öne geçmesinin normal olmadığını ve seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti.

Abdullah Abdullah ve binlerce taraftarı önümüzdeki günlerde açıklanması planlanan seçim sonuçlarına karşı şimdiden protestolar yapmaya başladı. Başkent Kabil'de Abdullah Abdullah liderliğinde toplanan binlerce kişi, Eşref Gani ve seçim komisyonu aleyhine sloganlar attı.

Kalabalık şu anda görevde olan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'yi de suçlayıcı ifadeler kullandı. Abdullah Abdullah, yerel yöneticilerin, polislerin ve seçim komisyonunun içerisinde olduğu seçim hilesinin kurbanı olduğunu, kazandığı seçimin elinden alındığını ileri sürdü. Abdullah Abdullah'ın konuşması devam ederken alanda bulunan bazı göstericiler Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin posterlerini yırttı.

Protestoları izlemeye gelen basın mensuplarına konuşan Abdullah Abdullah taraftarları, "Şu an açıklanacak sonuçların hileli olduğunu, kendi oylarının çalındığını 'temiz oyların kirli oylardan' ayrılması durumunda seçimi Abdullah Abdullah'ın kazanacağını söylüyorlar.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan iki adaydan Abdullah Abdullah Tacik asıllı, Eşref Gani ise Peştun asıllı. Afganistan'ın nüfusunun büyük bölümünü Peştunlar oluşturuyor. Ülkedeki ikinci en büyük etnik topluluk ise Tacikler.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.