Afganistan'daki heyelanda ölü sayısı 2 bin 100 kişiye yükseldi

Afganistan'daki heyelanda ölü sayısı 2 bin 100 kişiye yükseldi

Afganistan'da dün meydana gelen heyelanın bilançosu ağırlaşıyor. 2 bin 100 kişinin öldüğü doğrulandı

Afganistan'ın Kuzeydoğusunda bulunan dağlık bölgede dün meydana gelen toprak kaymasında bilanço giderek ağırlaşıyor. Yerel kaynaklar en az 2 bin 100 kişinin öldüğünü doğruladı.

Heyelanın meydana geldiği Badahşan bölgesi yerel yönetimi sözcülerinden Nevid Forotan, Reuters'a yaptığı açıklamada, dün yaşanan felakette 300 aileye mensup en az 2 bin 100 kişinin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Afganistan'daki heyelanla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) ise şimdi asıl odaklanılması gerekenin, evsiz kalan diğer 4 bin kişinin durumu olduğunu belirtti. Bölgede yeni toprak kaymalarının olabileceği, bu yüzden bölgenin güvenli bir şekilde boşaltılması gerektiğini duyurdu.

 

"İMKANSIZ" ARAMA

Gün ışığı ile başlayan arama çalışmalarını, güvenlik güçleri ve çevre köylüler, kazma ve kürek gibi basit aletlerle sürdürüyor.

Çevre il ve ilçelerden gelen arama kurtarma ekiplerinin de teknik yetersizlikler sebebiyle elinden çok fazla şey gelmiyor.

Badakşan polis şefi yardımcısı Albay Abdulkadir Sayad, şimdiye kadar hiçbir cesede ulaşamadıklarını duyurdu. Sayad; "Bölgeye bir kazıcı getirmeyi başardık ama burayı kazmanın bir faydası olmayacak. İnsanların ve evlerin nerede olduğuna dair bir işarete bile ulaşamıyoruz" dedi. Köyün bazı kısımlarının 100 metre toprağın altında kaldığı tahmin ediliyor.

 

YENİ HEYELAN OLABİLİR

Bölgede ara ara devam eden yağışların yeni bir heyelanı tetikleme ihtimali de çalışmalara engel oluyor. Bir haftadır devam eden yağışlar bu uzak dağ köyüne ulaşan yolları da tahrip etmiş durumda. Bölgedeki diğer yerleşim yerleri de yeni toprak kaymaları tehlikesi sebebiyle tahliye ediliyor. Argo kasabasında yaklaşık bin aile yaşıyordu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.