Ahilik, kardeşlik cömertlik paylaşmaktır

Ahilik, kardeşlik cömertlik paylaşmaktır

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde düzenlenen “Ahilik Haftası” programında, ahiliğin; paylaşmak, kardeşlik, cömertlik ve güzel ticaret ahlakı manalarına dikkat çekildi.

Hilvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen “Ahilik Haftası” programında konuşan Kaymakam Furkan Duman, ahiliğin paylaşmak, kardeşlik, cömertlik ve güzel ticaret ahlakı manasına geldiğini söyledi.

Programda açılış konuşmasını yapan Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ömer Salgın, haram yenmemesi, yalan söylenilmemesi, doğruluk üzerine hareket edildiği sürece iyi bir ticaret ve kişilik sahibi olunacağını söyledi.

Ahiliğin ne anlama geldiği ve insanlar arasındaki önemi hakkında bir konuşma yapan Kaymakam Furkan Duman,  “Ahilik nedir ve niçin bu kadar önemli? Aslında ahilik bir özlemi ve ulaşılması gereken bir yeri ifade ediyor. Çünkü ahilik; kardeşlik, cömertlik, paylaşmaktır ve iyi ahlaka sahip olmaktır. Bunu ecdatlarımız çok güzel bir sistem kurarak başarmış aslında. Selçukludan bu yana ve daha öncesi de var ama Osmanlı da asıl manasını bulan bir şekilde uygulanmış bir kavram ve kurumdur Ahilik." dedi.

"Ahilik günümüzde aslında hepimizde olması gereken bir kavramdır." diyen Duman, "Ticari ahlakı düzenleyen bir kavramdır. Nedir bu ticari ahlak? Ticari ahlak; esnafımızın, zanaatkârımızın, birbirine olan saygısını, sevgisini, ilişkilerinin en iyi olmasını ifade eder. Ama maalesef günümüzde bu bizim için ideal olmasının ötesine varamıyor. Aslında bu kardeşlik, cömertlik, birliktelik ve yardımlaşma ruhu bizim genlerimizde var. Fakat maalesef bizler yozlaşmaya başladık. Kendi menfaatimiz için başkasının haklarını çok rahat harcayabiliyoruz. Kendi kazancımız için başkasının kaybetmesini çok rahat göz yumabiliyoruz. Tarihimizde kendisi işinde siftah yapıp kendisine gelen ikinci bir müşteriye, ‘komşum siftah yapmamış ona git oda siftah yapsın’ diyebilecek kadar diğerkâmlık gösteren atalarımızdan maalesef bu hale geldik." İfadelerini kullandı.

Program Hilvan Ahi Evran Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından, Ahilik haftası nedeniyle hazırlanan tiyatro gösterisi ve yapılan plaket takdiminin ardından sona erdi.

Hilvan Gençlik Merkezinde düzenlenen programa; Kaymakam Furkan Duman, Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Milli Eğitim Müdürü Sinan Ateş, Jandarma Bölük Komutanı İsmail Tanrısever, HÜDA PAR Hilvan İlçe Başkanı Osman Göçmen, Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ömer Salgın, protokol üyeleri ve esnaflar katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.