Aile Bakanlığı: Koruyucu aile seferberliği, Türkiye sınırlarını aştı

Aile Bakanlığı: Koruyucu aile seferberliği, Türkiye sınırlarını aştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 2012'de başlatılan Gönül Elçileri projesiyle birlikte hız kazanan koruyucu ailelik sisteminin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının sağlandığı bildirildi.

Emine Erdoğan'ın himayesinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca Türkiye genelinde korunmaya muhtaç çocuklar için başlatılan koruyucu aile seferberliğinin, ülke sınırlarını aşıp savaş mağduru çocuklara uzanan bir iyilik hareketine dönüştüğü ifade edildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yaptığı açıklamada, Bakanlıkça "her çocuğun bir ailesi olmalı" düşüncesiyle koruyucu aileliğin tanıtımı ve bilinirliğinin artırılmasına yönelik yürütülen çalışmaların meyvelerini verdiği, Türkiye genelinde koruyucu aile sisteminin devreye alınmadığı il kalmadığı kaydedildi.

Bakanlığın verilerine göre, şu an korunmaya muhtaç 7 bin 478 çocuk koruyucu ailelik sisteminde bulunuyor. Çocuklara yüreklerini açıp onlara yuva olan koruyucu ailelerin sayısı da 6 bin 155'e ulaştı.

Bakanlık açıklamasında, "Bu süreçte koruyucu ailelik sadece Türkiye değil ülke sınırlarını da aşan bir iyilik hareketine dönüştü. Türkiye'de bulunan yabancı uyruklu ve büyük bölümü savaş mağduru 318 çocuk, koruyucu aileler tarafından sahiplenildi. Suriye, Irak, Afganistan gibi ülkelerden Türkiye'ye sığınan ve yanlarında bir refakatçisi olmayan bu çocuklar, sistem sayesinde sevgi dolu bir ortamda, aile sıcaklığında büyüyebilmenin mutluluğunu yaşıyor. Koruyucu ailelik sistemi devlet korumasındaki farklı engel gruplarından çocukların da yaşamına dokundu. Halihazırda Türkiye genelindeki 794 engelli çocuk, koruyucu aileler yanında bulunuyor. Bakanlık, özel durumları bulunan çocukların düzenli olarak engelli rehabilitasyon merkezlerine gitmesini ve eğitim süreçlerini destekliyor." denildi.

Nüfusa oranla koruyucu ailede en başarılı iller ise şöyle açıklandı: "İllerin nüfuslarına göre oranlandığında koruyucu aile sistemindeki başarılarıyla Kayseri (260 koruyucu aile yanında 288 çocuk), Adana (171 koruyucu aile yanında 235 çocuk), Kahramanmaraş (134 koruyucu aile yanında 198 çocuk), Tekirdağ (116 koruyucu aile yanında 128 çocuk) Afyon (128 koruyucu aile yanında 155 çocuk) Hatay (168 koruyucu aile yanında 243 çocuk) ön plana çıkıyor. Türkiye'de en çok koruyucu aile sırasıyla İstanbul (657), Ankara (394) ve İzmir'de (368) bulunuyor. Koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise İstanbul'da 719, Ankara'da 448, İzmir'de ise 412'ye ulaştı."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler