Akçakale esnafı ekonomik destek bekliyor

Akçakale esnafı ekonomik destek bekliyor

Akçakale esnafı, yıllardır gümrük kapısının kapalı kalmasının ticari anlamda kendilerini olumsuz etkilediğini ve bu süre zarfında da ciddi anlamda zarar ettiklerini belirterek bu konuda yetkililerden destek istediklerini dile getirdiler.

Türkiye tarafından Fırat'ın doğusuna yönelik başlatılan "Barış Pınarı Harekâtı" 9'uncu gününde devam ediyor. Suriye'deki savaşın başlamasının ardından Tel Abyad'a sınır ilçe olan Akçakale esnafı için ticari anlamda can damarı olan Akçakale Gümrük Kapısı, savaş nedeniyle yıllarca kapalı kaldı.

Gümrük kapısının yıllardır kapalı olması ilçe esnafı başta olmak üzere bölge esnafını da ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Yıllardır gümrük kapısının kapalı kalmasından olumsuz etkilenen ilçe esnafı, 3 gün önce Tel Abyad'da kontrolün sağlanmasının ardından ilerleyen günlerde gümrük kapısının açılmasıyla eski günlerindeki ticari hareketliliği bekliyor.

Fırat'ın doğusundaki harekât kapsamında, PKK/PYD-YPG kontrolündeki Tel Abyad ilçe merkezinin TSK destekli SMO tarafından kontrol altına alınmasını sevinçle karşılayan Akçakale esnafı, yıllardır gümrük kapısının kapalı kalmasının ticari anlamda kendilerini olumsuz etkilediğini ve bu süre zarfında da ciddi anlamda zarar ettiklerini belirterek bu konuda yetkililerden destek istediklerini dile getirdiler.

Vergi ve sosyal güvenlik primi gibi borçlarının silinmesini isteyen esnaf, KOSGEB ve bankalar üzerinden faizsiz ertelemeli kredi desteği istediklerini belirterek, bu desteğin yıllardır mağdur olan ve ekonomik sıkıntı yaşayan esnafın ayakta durmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Suriye'deki savaştan en çok sınır ilçelerindeki halk ve esnafın olumsuz etkilendiğini belirten ayakkabıcı Mustafa Koç, maddi anlamda yetkililerden destek istediklerini söyledi.

"Faizsiz ertelemeli kredi desteği istiyoruz"

İlçede yaklaşık 20 yıllık esnaflık yaptığını belirten Koç, "Akçakale'de yaşıyorum ve Arap'ım. Operasyon 8 gündür başlamış. Esnaf için sınır kapısının açılması umudu iyi, ticaretin önünün açılması halkı heyecanlandırıyor. Bu bizim için iyi olacak. Fakat başka bir boyutuyla da operasyonun öncesi ve sonrası münasebetiyle ticarette yaşanan durgunluk nedeniyle şu anda olumsuz manada çok etkilenmiş durumdayız. Bazen siftah bile yapamadan dükkânı kapattığımız oluyor. Halen halkta bir tedirginlik var. Esnaflar olarak ödemelerimiz var. Fakat halk halen tedirgin olduğu için henüz alışveriş yapamıyor. Dolayısıyla bu durum halkı da esnafı da ciddi manada etkiliyor. Şu anda hem çeklerimizi hem de ödemelerimizi yapamıyoruz. Biz özellikle bu konuda hükümete sesleniyoruz; bize KOSGEB veya bankalar üzerinden faizsiz ertelemeli krediler sunsunlar, halk ve esnaf faydalansın ki işlerini sürdürebilsinler. Yoksa böyle giderse çoğu esnaf kepenk kapatacak." dedi.

"İnşallah en kısa sürede sınır kapıları açılacaktır"

Akçakale Gümrük Kapısı'nın yıllardır araç ve sınır ticaretine kapalı bulunduğundan dolayı ilçe esnafının bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirten Bakır Oman da "Akçakale'de 20 senedir erkek kuaförlüğü yapıyorum. Operasyon nedeniyle bir hafta çeşitli sıkıntılar çektik ama sonuçta galip olan Allah (Celle Celaluhu) ve Türkiye ordumuz oldu. İşlerimiz zaten olumsuz manada azaldı. Buradan daha önce TIR'lar geçiyordu, kamyoncular gelip tıraş oluyordu ve milletimiz ticaret yapıyordu, Turizm şirketleri de aynı şekilde ticaret yapıyordu. Herkes bir şekilde alışveriş yapıyordu. Çok faydası vardı ama yine de Allah'ın izniyle iyi olacak. İnşallah en kısa sürede sınır kapıları açılacak ve mutlu günler hem Türkiye'yi hem de ilçemizi bekliyor. Bir hafta sıkıntı çektik ama içimizde iyi olacağına dair bir umut var. Şu anda çok şükür içimiz rahat, herhangi bir korku söz konusu değil. Çünkü Tel Abyad temizlendi." ifadelerini kullandı.

"Yetkililerden gereken destek ne ise yapılmasını istiyoruz"

Akçakale'de yaklaşık 15 yıllık esnaf olduğunu özellikle de bu yıl çok kötü bir sezon geçirdiklerini ve hiç böyle bir durgunluk yaşamadıklarını söyleyen Hüseyin Elmas ise şunları söyledi:

"Aslında 'Barış Pınarı Harekâtı' operasyonunu destekliyoruz ve her zaman da devletimizin yanında yer alıyoruz. Ama operasyon uzun süre olduğu zaman ister istemez biz burada esnaflık yapıyoruz. Zaten iş anlamında kötü geçen bir sezonumuz oldu. Bu konuda yetkililerden yapılması gereken destek ne ise yapılmasını istiyoruz. Operasyonun ilk günlerinde Akçakale'de halk ilçeyi boşaltma durumuna geldi. Ancak şu anda az çok şükür halk normal hayatına devam ediyor. Eski günleri yine bekliyoruz."

Halef Öncel de "Bu savaş ve operasyon esnafları çok etkiledi. Operasyon öncesinde de durgunluk oldu ve mağdur durumdayız. Sınır kapısı daha önce açıktı ve eskisi gibi sınır kapısı açılıp ticaret yapılmaya başlanırsa çok iyi olacak, bizde zor duruma girmeyeceğiz. Operasyonun ilk günlerine göre şu an biraz düzelme var. İlk gün üzerimize çok sayıda mermi yağdı. Ama şimdi bir şey yok." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.