Âlimlerden yılbaşı ve 'Milli Piyango' uyarısı

Âlimlerden yılbaşı ve 'Milli Piyango' uyarısı

Yılbaşı kutlamalarının İslam’da yeri olmadığını söyleyen âlimler, 'Milli Piyango' adı altında oynatılan kumar çeşitlerinin 'milli' ifadesiyle meşruiyet kazandırılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, kumarın her türlüsünün haram olduğunu belirttiler.

Yılbaşı kutlamaları ve 'Milli Piyango'nun topluma verdiği zarar verdiğini söyleyen bölgenin kanaat önderlerinden Molla Bahri Kılıç, ‘Milli Piyango'nun haram olduğunu ve yılbaşı kutlamalarının ise İslam’la hiçbir alakasının olmadığını belirtti.

İslam dünyasının çok zor günler geçirdiği bir dönemde Müslümanların yılbaşı kutlama gafletine düşmesinin Gayretullaha dokunacağını ifade eden Molla Bahri Kılıç, İslam’a ters olan bu tür kutlama ve haramlardan uzak durulması uyarısında bulundu.

Yılbaşı kutlamaları ve 'Milli Piyango' gibi konularla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Molla Bahri Kılıç,  İslam’da yeri olmayan bu tür haramlardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Müslümanların Hıristiyanlara ve Yahudilere benzememeleri gerektiğine dikkat çeken Kılıç, "Tüm uyarı ve ikazlara rağmen hâlâ nefsine yenik düşen ve şeytanın elinde oyuncak olmaya devam eden iradesi, imanı ve ameli zayıf Müslümanlar, bu tuzağa ne yazık ki düşmeye devam ediyorlar. Resullulah’ın ‘Kim bir kavme benzemek isterse o da onlardan olur’ hadisini eğer idrak edebilmiş olsaydık. Bu tür işlerde kafirlere benzeme hastalığı vardır. Eğer bu benzeyiş Allah (c.c) korusun inançta da olursa küfür olur. Amelde ve eylemde olursa bu haram olur." dedi.

İslam coğrafyasının içinde bulunduğu sıkıntıları, çileleri ve musibetleri de göz önüne alınarak kesinlikle Müslümanların bu konuda diğer dünya Müslümanlarına zarar verecek yaklaşımlardan uzak durmaları gerektiğinin altını çizen Kılıç, yılbaşı adı altında yapılan etkinliklerin, Hıristiyanların Müslümanlara ithal ettiği bir oyun olduğunu belirtti.

"Miladi yılbaşının İslam ile alakası yoktur"

İslam’a ters olan bu tür kutlama ve haramlardan uzak durulması uyarısında bulunan Kılıç, "Hiçbir zaman bir Müslüman ne isim adı altında olursa olsun bir kâfire benzeme hareketinin içinde bulunamaz. Miladi yılbaşının uzaktan ve yakından İslam ile alakası yoktur. Müslümanlar, bir yıl bitti, yeni bir yıla başlıyoruz. Noktasında ille de bir yılbaşı kutlaması olacaksa bizim yılbaşımız Muharrem’in biridir. Müslümanlar onu takip edecek. O gün bir yılın muhasebesini yapacaklar. Önümüzdeki yıldan da beklentilerini geçmişin muhasebesi ile ortaya koymuş olacaklar. Eğer bizde kâfirler gibi yeni bir yıla Allah (c.c) korusun içki, kumar, zina ve İslam’ın yasaklayarak izin vermediği yanlışlarla girersek yeni yıldan beklentimiz o olmuş olacak." ifadelerini kullandı.

"Müslümanlar reklam ve AVM'lerin önündeki yanlışlıklara düşmemeli"

Müslümanların Gayretullaha dokunacak davranışlardan kesinlikle uzak durmaları gerektiğini belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Biz Müslümanlar, bu aşağılık kompleksin içine düşmüş iken hiçbir Hristiyan’ın ve Yahudi’nin bizim dini günlerimizi kutladığı birazda bize yaranmak istediği görül bir vakıa değildir. Biz özellikle medya aracılığıyla halkımıza şunu iletmek istiyoruz. Farklı isimler adı altında bir kısım medyanın reklamlarıyla ve AVM'lerin önlerindeki yanlışlara Müslümanlar kesinlikle düşmemelidir."

"Kumarın asla millisi olmaz"

Kumarın her çeşidinin haram olduğunu belirten Kılıç, kumarın 'millisi olmaz' diyerek, "Milli Piyango ve loto gibi oyunların hepsi haramdır. Kumarın asla millisi olmaz. Bu dinimizle alay etmektir. Milli demek, dini demektir. Kur’an’da hep millet olarak geçen ifadelerde bu din manası vardır. Asla dini bir piyango ve kumar kesinlikle olamaz. Bu dinle alay manasına gelir ki; böyle bir itikada insan düşerse küfrede girer." şeklinde konuştu.

Yahudi ve Hıristiyanların yılbaşı adı altında ahlaki yozlaşmayı ön plana çıkarmaya çalıştıklarını belirten Kılıç, meselenin sadece girilen yeni bir yılı kutlamak kadar masum olmadığının altını çizdi.

Kılıç, "Müslüman uyanık olacak. Bir delikten iki defa ısırılmayacak. Bu tür gün ve geceler üzerinden küfrün bize saldırısını görmemiz lazım. Bizi kendilerine benzetmelerine izin vermememiz lazım. ‘kalp kalbe benzemedikçe, kılık kılığa benzemez’ bugün Müslümanlar, giyim ve kuşamlarında, düğünlerinde, derneklerinde, gün ve gecelerinde eğer kendilerini Müslüman olmayan bir halka ve millete benzetmeye kalkışıyorlarsa bunun evveli var demektir. Kalben o tarafa bir kayma ve itikad noktasında bir yenilmişlik var demektir. Yani mesele sadece mücerret tüm dünyada saatler gece on ikiyi bulunca çığlık atmaktan ibaret değildir. ‘Yeni bir yıla girdik, öyle ise biz sevincimizi izhar ediyoruz’ mesele bu kadar masum değildir. Mesele bir benzeme psikolojisi var. Müslüman inancının arkasında dik durması ve bu tür hususlara kesinlikle alet olmaması gerekiyor." diye konuştu.

"Müslüman’ın vazifesi ıslah etmektir"

Bir Müslümanın kendi inancı doğrultusunda hayata bakması ve İslam’ın izin verdiği sınırların dışına çıkmaması onun hem dünyevi hem de uhrevi istikballeri için daha hayırlı olacağını belirten Kılıç, " Günahlarımız yüzünden dünyanın her hangi bir yerinde bir Müslüman’ın çilesini artırmasına sebep olmamalıyız. Çünkü Kur’an bize ‘karada ve denizde işlediğiniz günahlar yüzünden fesat çıktı’ diyor. O gece eğlence adı altında biz kendimizi günahlarla kirletirsek biz dünyada fesadın çoğalmasına sebep olmuş olacağız. Hâlbuki her Müslüman’ın vazifesi ıslah etmektir. Yani düzeltmektir, kirletmek, ifsat etmek ve bozmak değildir. Eğer yenilmişliği nefsine ve şeytana uyarak birilerine benzemeye dönüştürüyorsan sen ıslah değil, ifsat ediyorsun demektir. Bugün İslam dünyası mağdur ve mazlum bir durumdadır. Bu mazlum ve mağdur insanlar, kendilerini izzet ve şerefe getirmek istiyorlarsa içinde bulundukları yanlış durumları düzeltecekler ki Allah (c.c) onlara yardım etsin." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler