Alman basını: 'PKK savaşacak!'

Alman basını: 'PKK savaşacak!'

Alman medyasına göre, PKK, Türkiye'ye karşı yeni bir savaş başlatacak

Alman basınında çıkan haberlerde Türkiye'de PKK ile yapılan 'tarihi barış'ın sona erdiği ve PKK temsilcilerinin yeni bir savaşa başlamak istedikleri öne sürüldü. Ancak örgüt içinde bu konuda farklı düşüncelerin bulunduğu bildirildi.

Konuyla ilgili olarak 'Die Welt' gazetesinde yayınlanan bir haberde bu yılbaşında başlayan barış sürecinin kamuoyuna büyük bir sansasyon olarak duyurulduğu, PKK'nın savaşçılarını Türkiye'den çekmeye sözverdiği, Türk hükümetinin ise resmen hiçbir söz vermediği belirtildi. Türk hükümeti'nin PKK temsilcilerine kulis faaliyetleriyle bazı vaadlerde bulunmuş olabileceği ihtimalinden sözedildi.

Kürt politikacıların barış süreciyle Kürt azınlığın haklarının daha fazla olmasını bekledikleri kaydedilen haberde, sonuçta Abdullah Öcalan'ın bile serbest bırakılabileceği ümidini taşıdıkları ifade edildi. Türk hükümet temsilcileri ile Öcalan'ın bizzat İmralı'da bu uzlaşmayı yaptığı belirtildi.

Alman gazetesi, PKK ile Türk hükümeti arasındaki barıştan şüphe edenlerin de görüşlerine yer verdiği haberde, aslında her iki tarafın da gerçekten barış istemediğini vurguladı. Bu yoruma göre PKK, Suriye'de militanlarına ihtiyaç duyduğu için, Türkiye de Suriye probleminden dolayı bir cephe daha az olsun diye barış istemiş.

'TÜRKİYE SAVAŞ İSTİYOR' İDDİASI

Gazete haberinin devamında PKK liderlerinden Cemil Bayık'ın 'Türkiye savaş istiyor' ifadesine yer verilerek, PKK tarafından reformların gerçekleşmesi için verilen süreden ve bu süre dolduğu halde reformların gerçekleştirilmediğinden bahsedildi. Bayık, bu açıklamasında Türkiye'nin saldırması halinde geri çektikleri savaşçılarının karşı koymak için tekrar Türkiye'ye geleceğini bildirmiş. Ancak Bayık'ın bu sözleri BDP tarafından yalanlanarak geri çekilmenin durmadığı, Bayık'ın yanlış anlaşıldığı belirtilmiş. Alman gazetesi bu durum karşısında acaba PKK liderleri arasında da bir ihtilaf olup olmadığı sorusunu yöneltiyor ve geri çekilme kararının tüm PKK yöneticilerinin hoşuna gitmediğini öne sürüyor.

Türkiye'nin PKK'yı yalan söylemekle suçladığı bildirilen haberde, Türk hükümetinin aslında PKK'nın tamamının çekilmediği, yalnızca yüzde 20'sinin çekilerek asıl vurucu gücünün halen Türkiye'de bulunduğu şeklindeki açıklamalarına yer verildi.

Welt gazetesindeki haber yorumda, Suriye'ye olası bir askeri müdahalede Türkiye için yeni bir PKK krizinin hiç de memnun edici olmadığı belirtildi. Ayrıca Türkiye'nin şu sıralarda ekonominin bozulması, protestolar ve Türkiye'ye de sıçrama tehlikesi bulunan Suriye'deki savaş gibi sorunlarla yeterince sıkıntı içinde olduğu ifade edildi.

Mucahid Yıldız/Dünya Bülteni

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.