Almanya darbeci subayların iade çağrısını reddetti

Almanya darbeci subayların iade çağrısını reddetti

Türkiye'nin, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Almanya'ya sığınma başvurusu yapan subayların iadesine yönelik çağrısı reddedildi.

Geçtiğimiz günlerde bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Edirne'ye giden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Almanya'ya sığınma başvurusu yapan ve FETÖ'cü oldukları belirtilen 40 subayın başvurusunun değerlendirilmemesi çağrısı, Alman yetkililer tarafından karşılık bulmadı.

Almanya'nın bunu çok dikkatli değerlendirmesi gerektiğini belirten Işık, "Onlara asker demeye ağzımız varmıyor. Bu 40 kişi iltica başvurusunda bulunmuş. Alman yargısının ve Alman makamlarının bunu çok dikkatli değerlendirmeleri ve kesinlikle iltica başvurularını kabul etmemeleri gerekiyor. Türkiye'de darbeye teşebbüs etmiş bir yapının mensubu olduğu iddia edilen kişilerin Almanya tarafından himaye edilmesi kabul edilemez." demişti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yaptığı açıklamada, subayların iltica başvurularının değerlendirilmemesi yönündeki talebi reddettiklerini söyledi.

Bunun, Türkiye'ye yönelik özel bir uygulama olmadığını savunan Maiziere, "Federal Göç ve Uyum Dairesi, kararlarını yasalar çerçevesinde tek başına veriyor. Bu, kuşkusuz Türklerin yaptığı başvurular için de geçerli." şeklinde konuştu.

Hafta başında açıklama yapan Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth ise Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvurusu sayısının 2015 yılında yaklaşık bin 700 iken 2016'da 5 bin 700'ü aştığını ifade etmişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.